Shell sponsor tentoonstelling Van Gogh aan het werk van het Van Gogh Museum
10-03-2013 22:00:00 | Door: Nico Scherphuis | hits: 6713 | Tags:

 

Shell Nederland is partner van de tentoonstelling Van Gogh aan het werk, waarmee het Van Gogh Museum heropent op 1 mei 2013. Directeur van het Van Gogh Museum, Axel Rüger en Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland, hebben daar een overeenkomst voor ondertekend. Shell is, samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), al sinds 2005 betrokken bij het onderzoek naar de werkwijze van Vincent van Gogh; Van Goghs atelierpraktijk.De tentoonstelling Van Gogh aan het werk, die het onderzoek naar Van Goghs werkwijze afsluit, laat aan de hand van zo’n 200 werken van Van Gogh en tijdgenoten de ontwikkeling van de schilder zien.

 

Dick Benschop, president-directeur Shell Nederland, is zeer verheugd over de samenwerking. “Een bezoek aan het restauratieatelier van het Van Gogh Museum inspireerde mij enorm. Ongelooflijk wat je door onderzoek naar bijvoorbeeld de samenstelling van de verf op de doeken of via microscopische vergrotingen allemaal te weten komt over Vincent van Gogh en zijn werkwijze. Dat Shell een bijdrage kan leveren aan dit onderzoek door de inzet van haar technieken en technologieën en daarnaast ook het tentoonstellen van de resultaten ondersteunt, daar zijn wij heel trots op. Shell stelt zich ten doel kennis en expertise beschikbaar te stellen ten behoeve van maatschappelijke projecten en duurzaamheid te bevorderen. De samenwerking met het Van Gogh Museum met betrekking tot Van Gogh’s atelierpraktijk sluit hier goed bij aan.”

 

Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: “Shell heeft een zeer waardevolle bijdrage geleverd aan het onderzoek naar Van Goghs atelierpraktijk. We zijn dan ook zeer blij dat Shell de tentoonstelling ondersteunt die de resultaten laat zien van dit onderzoek”.

 

Het Van Gogh Museum onderzoekt voortdurend zijn eigen collectie, onder andere om te achterhalen hoe de collectie het beste onderhouden kan worden en daarmee kan worden geconserveerd voor toekomstige generaties, ondermeer door inzicht te krijgen in Van Goghs werkwijze. De tentoonstelling Van Gogh aan het werk is gebaseerd op inzichten die zijn verkregen uit langlopend onderzoek. Een multidisciplinair team van onderzoekers van het Van Gogh Museum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Partner in Science Shell Technology Centre Amsterdam, heeft vanaf 2005 intensief onderzoek gedaan naar kunsthistorische en materiaal-technische aspecten van zijn werk. Oude en vertrouwde werken zijn in een ander daglicht komen te staan. Ook is onderzocht hoe Van Gogh zich verhield tot zijn tijdgenoten. De uitkomsten zijn van grote waarde voor onze kennis over de kunstenaar en zijn werk en worden getoond in Van Gogh aan het werk, die vanaf 1 mei 2013 in het gerenoveerde Van Gogh Museum te zien is.

 

www.shell.nl

www.vangoghmuseum.nl

 

 

 Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn