[Column] Dolly van den Akker: Contentmarketing begint nooit met content
26-10-2020 17:36:00 | Hits: 3604 | columnist: Dolly van den Akker | Tags:

Contentmarketing is een proces

Merken zien steeds beter in dat relevante content het verschil maakt in het leggen van echt en langdurig contact met consumenten. Zeker nu consumenten earned media en owned kanalen als betrouwbaarder ervaren dan paid media. Merken zetten vaker hun middelen in met een uitgeversbril op: wat raakt en beweegt mijn klant? Het feit dat geïntegreerde owned contentplatforms als paddenstoelen uit de grond schieten, zie ik dan ook als een mooie stap. Bijvoorbeeld de NS met #nsfavourites en Karwei, maar ook Adidas met Gameplan A pakt dit goed aan. Maar ik wil graag een valkuil schetsen: goede contentmarketing begint nooit met content. Content is namelijk altijd een eindproduct van een intensief proces. Een proces dat aan de ene kant drijft op data, inzicht in trends en behoeftes en mediabeleving van consumenten. En aan de andere kant op een gestroomlijnde samenwerking tussen alle afdelingen binnen het bedrijf.

Added value begint in de boardroom

Merken moeten ertoe doen voor consumenten en echte toegevoegde waarde bieden. Consumenten zoeken die waarde en in de boardroom wordt bepaald welke rol het merk op zich neemt om die waarde te bieden. Vertaald naar producten, diensten en service. Vervolgens komt die waarde tot leven in communicatie. Vormgegeven in een contentstrategie en gebaseerd op de strategische pijlers van het merk. Content zelf, is niet meer en niet minder dan een instrument om die rol onder de aandacht te brengen. Maar wel een van de belangrijkste instrumenten. Want in elk stukje content moet het DNA van het merk verpakt zitten.

Added value voor je klanten komt voort uit een slimme omnichannel contentstrategie en contentmarketingstrategie. Maar die moet wel gedragen worden door de gehele organisatie, waarbij iedereen en elke afdeling dezelfde focus heeft. Want alleen als het contact met klanten vanuit het merk door iedereen op dezelfde manier en met vanuit dezelfde motivatie wordt opgezet, ervaart de consument een consistent verhaal. Daarom moeten interne silo’s zo snel mogelijk doorbroken worden.

Customer journey of customer lifetime?

Als merk moet je er niet alleen willen zijn op het moment dat een consument toevallig je product nodig heeft. In de zogenaamde customer journey. Echt connectie maken met je klant is nooit een lineair proces. Het gaat om het creëren van structurele toegevoegde waarde in het totale leven van consumenten – om zo echt connectie te maken. Dus niet alleen vandaag. Maar ook morgen en overmorgen. Het gaat om de added value van merken gedurende de ‘customer lifetime’. 

Analyse op trends, data en gedrag geven de beste insights

Voor merken is het daarom van levensbelang om die consument nog beter te gaan begrijpen en acteren op insights van hun gedrag. Welke lifechanging events komen er op zijn pad? Hoe ontwikkelt te maatschappij zich? Welke trends zijn en worden bepalend? Als merken data-analyse op consumentengedrag, de digitalisering van hun processen en hun media-inzet en de interne silo’s hier nog niet op hebben aangepast, zijn ze gedoemd om de concurrentie definitief te verliezen.

Dus, contentmarketing start nooit met contentproductie. Het is een totaalproces waarmee merken het bewijs leveren van hun rol en toegevoegde waarde in het leven van consumenten. En als je dat proces helemaal op orde hebt doet content de rest.

Om dat proces goed te begrijpen, te doorlopen of te implementeren kun je als merk af en toe goed advies of een goede partner nodig hebben. Dat is precies waar wij als bureau graag bij helpen.

Wij maken namelijk nooit zomaar content.


Dolly van den Akker is managing director van MPG. en de MPG.Group

www.mpg.today

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie