[Column] Henri Lessing: Je niche op YouTube overtreffen met context targeting
15-04-2021 12:36:00 | Hits: 13711 | columnist: Henri Lessing | Tags:

Digitale marketing evolueert en verandert, net als mode, sneller dan de lichtsnelheid. YouTube-influencermarketing staat ook niet stil: videomakers omarmen hun niches en micro-influencers blijken een betere publieksbetrokkenheid te hebben dan macro-influencers. Wat betekent dit voor merken?

Het betekent dat, hoewel het bereik en de impact van macro-influencers relevant blijven, micro-influencers de manier zijn om een ​​langdurige relatie met fans op te bouwen. Daarom moeten degenen die de top van hun niche op YouTube willen bereiken, de ecosystemen identificeren waarvan ze deel willen uitmaken en de krachtigste marketingtactieken gebruiken, zoals context targeting, om hun doelen te bereiken.

Context targeting komt terug en dit is waarom

Cookies van derden en gepersonaliseerde targeting stappen geleidelijk opzij naarmate de opnieuw ontworpen context targeting het podium van succesvolle marketing overneemt.

Op dit moment hebben marketingleiders het over het wegwerken van alle technische rommel die geen echte waarde toevoegt en teruggaan naar ouderwetse context targeting om zich te concentreren op de sites, kanalen en omgevingen waar hun doelgroep naar neigt. Die aanpak geeft mogelijk betere resultaten dan merken krijgen van verschillende targetingparameters die ze kopen bij advertentietechnologiebedrijven.

Door willekeurige advertenties naar gebruikers te zenden, wordt de gewenste klikfrequentie niet veiliggesteld, simpelweg omdat veel mensen negatief zouden kunnen zijn over het zien van het product op het moment dat het niet relevant voor hen is en het ze belemmert om de belangrijkste inhoud te ontdekken die ze zoeken.

Context targeting daarentegen zorgt voor een soepele overgang van de context naar de advertentie: een persoon ziet een advertentie voor boodschappen wanneer hij een recept leest, niet wanneer hij een wasmand probeert te kopen, hij ziet een advertentie voor een modemerk in plaats van een koelkastadvertentie bij het bekijken van een YouTube-fashion kanaal.

Wat het voor merken moeilijk maakt om een ​​solide ROI te behalen op hun marketinguitgaven, is dat advertenties, om het bot te zeggen, alleen over promotie gaan; ze helpen niet noodzakelijkerwijs bij het opbouwen van merkloyaliteit. Context targeting en werken met niches, kan bedrijven helpen onderdeel te worden van het ecosysteem waartoe hun doelgroep behoort.

Om merken een onderdeel te laten worden van het door hen gekozen ecosysteem, hebben ze de mogelijkheid om niet alleen met macro- en micro-influencers te werken, maar ook om hun eigen kanaal te creëren en een groep influencers van eigen bodem samen te brengen. Wat deze influencers onderscheidt van de rest, is het feit dat ze altijd verbonden zijn met een specifiek bedrijf, het bedrijf dat hen heeft gescout en getraind voor de Next Media platforms (onder meer YouTube succes), om van hen perfecte merkambassadeurs te maken.

Maak het beste van context targeting op YouTube

Door algoritmen vrij te maken, kunnen bedrijven volgens hun eigen regels spelen en tot de kern van hun niche komen, maar het is ook mogelijk om recente YouTube-algoritmen toe te voegen.

De merken die controle willen hebben over hun niche, kunnen het heft in eigen handen nemen en contextuele targetingstrategieën gebruiken door een leger micro-influencers te verzamelen die hun niche vertegenwoordigen. Volgens Kali Ridley, een marketeer van Google, zullen micro-influencers een macro-impact hebben in 2021. Videomakers krijgen meer macht en invloed door de decentralisatie van content.

Dit betekent dat de macht verschuift van grote bedrijven naar individuele makers van inhoud en platforms zoals YouTube, waar mensen een persoonlijk merkimago kunnen opbouwen en inkomsten kunnen genereren met hun inhoud.

Deze benadering vormt om meerdere redenen een solide bedrijfsstrategie. Allereerst betekent het werken met micro-influencers dat je niet veel hoeft te investeren in influencermarketing, althans niet zoveel als wanneer je met macro-influencers werkt. Ter illustratie hier een grafiek die laat zien hoeveel inhoud een bedrijf kan verwachten van verschillende soorten influencers, aangezien er een specifiek budget in gedachten is:

Bovendien bieden micro-influencers een betere betrokkenheid omdat ze een grote impact hebben op het platform, vooral binnen de niche die ze vertegenwoordigen. Men kan dat ‘leger van kleine stemmen’ gebruiken om een ​​golf van betrokkenheid, naamsbekendheid en meningen te veroorzaken, wat op zijn beurt de verkoop en onmiddellijke omzet verhoogt.

Met gematigde maar doelgerichte investeringen krijgen merken de kans om hun autoriteit te vestigen in de gekozen gemeenschap en een merkkanaal te starten in het centrum van die gemeenschap. Hier zie je hoe de groei- en betrokkenheidspercentages het afgelopen jaar zijn veranderd voor macro-influencers en micro-influencers:

Wat algoritmen betreft, heeft het YouTube-team ook de kracht van geavanceerde context targeting erkend en meerdere tools geïntegreerd om merken te helpen hun doelgroep op een efficiëntere manier te bereiken. Debbie Weinstein, vicepresident bij YouTube, zegt dat deze planningsoplossingen die ze bieden, “een nieuwe manier zijn om in de juiste context voor je merk te verschijnen”. Het kunnen identificeren van de omgevingen die er echt toe doen voor de consument, is een van de sleutels tot het succes van digitale marketing in 2021.

Onder de geautomatiseerde oplossingen die YouTube aanbiedt als onderdeel van hun geavanceerde contextuele marketingcampagne, zijn wat zij dynamische opstellingen noemen. Aangedreven door geavanceerde contexttargeting, de volgende generatie van contenttargeting op YouTube, willen ze de beste contentcombinatie vinden voor een bepaald merksentiment en een bijbehorend publiek.

De technologie maakt gebruik van de machine learning van Google om elk kanaal op YouTube te analyseren en te begrijpen, inclusief de inhoud die daar wordt gepost, de geluiden, tekst, spraak en zelfs visuele beelden die ze vertegenwoordigen. Marketeers kunnen Google Ads gebruiken om line-ups te kiezen op basis van populariteit, relevantie en onderwerpen die het beste bij hun merk passen. Het is zelfs mogelijk om lokale relevantie te garanderen door te kiezen voor landspecifieke inhoud bij het samenstellen van deze dynamische line-ups.

Bij AGE Media hebben we talloze succesverhalen die de kracht van niche-gemeenschappen en contexttargeting bewijzen. We werkten bijvoorbeeld in de voorhoede van een van de meest succesvolle en herkenbare gemeenschappen op YouTube met de hoogste dichtheid aan makers van paardeninhoud ter wereld, de Nederlandse paardengemeenschap op PaardenpraatTV.

Werken met een niche-community als deze kan een solide ROI garanderen voor de merken die paardenliefhebbers als hun doelgroep definiëren. Het is niet de strategie waarvan elk merk op dit moment op de hoogte is, maar dat is het mooie ervan. De moderne marketingwereld is tenslotte zeer competitief en vraagt ​​om creatieve oplossingen, oplossingen die de tand des tijds doorstaan ​​en u helpen terug te komen met uw schild, niet erop.

Henri Lessing runt, samen met Jennifer Feaster, een bloeiende influencers-hub, een Multi Channel Network en de AGE Academy, en bewijst dat je wel weergaven kunt kopen, maar geen liefde.

www.agemedianet.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie