[Column] Jennifer Feaster: Micro-influencers versus macro-influencers
24-11-2020 11:02:00 | Hits: 3504 | columnist: Jennifer Feaster | Tags:

Influencermarketing is een zinvolle investering voor merken gebleken: in een recente Twitter-enquête zei 49 procent van de respondenten dat ze vertrouwen op aanbevelingen van influencers bij het doen van aankopen.

De influencermarkt is echter extreem competitief geworden, met micro-influencers die hun plek in de zon proberen te vinden en macro-influencers die in de schijnwerpers proberen te blijven. Waar gaat deze YouTube-contentgame over en hoe kunnen micro-influencers winnen op het platform? Hoe kan een merk de juiste influencer vinden om mee samen te werken?

Macro-influencers versus micro-influencers: de verschillen

Macro-influencers (trendsetters) hebben meer dan 1 miljoen volgers op YouTube/Instagram/TikTok of ongeveer de helft daarvan in kleinere landen, waaronder Nederland. Door met een YouTube-macro-influencer te werken, kan een merk een groot publiek bereiken, maar dat publiek zal eerder algemeen zijn en minder betrokken bij de influencer. Het lijkt veel op tv-kijken, omdat het publiek op afstand kijkt. En net als bij tv zullen de kosten erg hoog zijn.

Werken met dergelijke influencers kan een goede optie zijn voor bedrijven die naamsbekendheid willen vergroten en grote budgetten hebben om in hun campagnes te investeren. Als een merk echter een loyaal publiek wil opbouwen, de verkoop wil verbeteren en zich aan een redelijk prijskaartje wil houden, kan het werken met een leger van micro-influencers een veel betere optie zijn.

Micro-influencers zijn creators (zowel individuen als merken) met een aanzienlijk kleinere online volgers, variërend van 2.000 tot 50.000 abonnees. Dergelijke influencers vertegenwoordigen meestal een specifieke niche, zoals wintersport, duurzaamheid of kamerplanten, en hebben een diepere relatie met hun YouTube-familie.

Dit publiek voelt zich persoonlijk verbonden met de micro-influencers. Ze kijken niet alleen; ze zijn boeiend. Dus ondanks hun beperkte bereik, zijn micro-influencers een geweldige kosteneffectieve optie voor de merken die op zoek zijn naar hoogwaardige betrokkenheid, in plaats van alleen cijfers.

Het succesverhaal van een bekend accessoiremerk, Daniel Wellington, bewijst hoe vruchtbaar influencermarketing kan zijn bij de juiste partners. Alles begon toen de oprichter van het bedrijf, Filip Tysander, zich realiseerde dat hij een vrij beperkt budget had om zijn schijnbaar onbereikbare doel te bereiken: 200 miljoen dollar verdienen met betaalbare horloges. Om daar te komen, koos hij ervoor om samen te werken met micro-influencers, Instagrammers met een klein publiek van zo'n vijfduizend volgers. Door de juiste influencers te kiezen, slaagde hij er in vier jaar tijd in om zijn startkapitaal van 15.000 dollar om te zetten in 220 miljoen dollar aan inkomsten.

Hoewel de concurrentie inderdaad hevig is en het uitbreiden van een YouTube-kanaal (persoonlijk of professioneel) geen fluitje van een cent is, is er nog steeds ruimte op het platform voor nieuwkomers. AGE Media is een creatief bureau gericht op YouTube en we hebben veel tips en trucs voor zowel merken als videomakers die een influencer willen worden.

Wat moet je doen om micro-influencer op YouTube te worden?

  • Persoonlijke branding. Videomakers (mensen) moeten zichzelf op YouTube-kanalen promoten door hun waarden, voorkeuren, expertise, unieke merkkenmerken en andere elementen te communiceren waarmee kijkers hun inhoud kunnen herkennen. Merken moeten zich als mensen presenteren om te slagen op YouTube; het is een persoonlijkheidsgestuurd platform.

 

  • Kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Met een overweldigende hoeveelheid content die tegenwoordig beschikbaar is, is het essentieel om op te vallen en echte waarde te leveren. Het is beter om je publiek drie keer per week te informeren, voor te lichten of te entertainen dan een dagelijkse monoloog te houden met weinig betekenis.

 

  • Werken met algoritmen en SEO. Content van hoge kwaliteit maken is niet langer voldoende. Het begrijpen van de doelen van de algoritmen is cruciaal om ontdekt te worden. Werken met SEO omvat meestal zoekwoordonderzoek, goede optimalisatie, kennis van YouTube-trends en de behoeften van de doelgroep.

 

---

Jennifer Feaster is medeoprichter van AGE Media en een ervaren media-innovator, die merken, makers, uitgevers en artiesten helpt hun boodschap te laten horen en een breder publiek te bereiken om een ​​verschil te maken.

www.agemedia.net

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie