[Column] Jeffrey Pater: Waarom alleen een goede video op YouTube niet genoeg is
06-07-2021 10:14:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 1585 | Tags:

YouTube is de beste plek om een video te verstoppen. Elk minuut wordt er meer dan 500 uur aan video content naar het videoplatform geüpload. Het is een heus gevecht om aandacht; het is echter vaak niet de beste video die wint. Het gaat om vriendjespolitiek: vrienden worden met het YouTube-algoritme.

Iedereen die ooit een video heeft geüpload naar YouTube, kent dat moment dat je jezelf afvraagt,: “Welk beeld ga ik kiezen als thumbnail voor mijn video?” Als dat de eerste keer is dat jij nadenkt over de distributie van jouw video, gaat er iets mis. Het gaat om het veranderen van deze mindset. YouTube First, net zoals het modeblad British Vogue: “Vijf jaar geleden was video slechts een toevoeging aan het einde van een grote shoot met talent. Nu zetten we YouTube op de eerste plaats, wat een game changer voor ons is geweest.”

Het gaat daarbij om het produceren van YouTube-vriendelijke content met de distributie in het achterhoofd. Onder YouTube-vriendelijke content vallen video’s die relevant zijn voor de doelgroep, goed vindbaar zijn, uitnodigen om te kijken en een langere kijktijd genereren.

Behoefte van de doelgroep

Start met een goede zoekwoord-analyse met programma’s, zoals TubeBuddy en VidIQ. Of gebruik de zoekbalk van YouTube of Google om inzicht te krijgen in wat gebruikers zoeken en welke vragen zij hebben. Een goede YouTube-video is een relevant en vermakelijk antwoord op deze vragen. De zokewoorden vormen vervolgens de basis voor de titel, beschrijving, hoofdstukken en hashtags.

Tip voor een goede thumbnail

De thumbnail is de voordeur naar jouw video. Het is bovendien het eerste onderdeel waar mensen naar kijken. Creëer een eigen thumbnail in plaats van een standaardbeeld, afkomstig uit de video (default thumbnail). Een goede thumbnail toont close-ups van gezichten, spreekt duidelijke emoties uit en springt van het beeld met kleur.

Voorbeeld Thumbnail RyanAir / default Thumbnail: Lage click-thru-rate

 Voorbeeld Thumbnail KLM Royal Dutch Airlines / Custom Thumbnail: Hoge click-thru-rate

Het belang van community management

De laatste sleutel tot succes is het omarmen van YouTube als een echt socialmediaplatform, iets wat zelfs doorgewinterde creators vaak vergeten. Stel bijvoorbeeld een leuke vraag onder jouw eigen video, reageer op kijkers, post verhalen en foto’s op de community tab en plaats reacties onder video’s van creators uit jouw doelgroep. 

Met deze tips wordt elk kanaal, vroeg of laat, vrienden met het YouTube-algoritme.

--

Jeffrey Pater is Global Network Manager bij AGE media.

Lees ook:

31-05-2021 | Column] Gregory Edelenbos: De puberteit is voorbij, YouTube wordt volwassen
15-04-2021 | Column] Henri Lessing: Je niche op YouTube overtreffen met context targeting
09-02-2021 | [Column] Gregory Edelenbos: 7 misvattingen bij het maken van branded content op YouTube
28-12-2020 | [Column] Henri Lessing: Waarom we denken dat YouTube de nummer één zal worden op het gebied van muziekstreaming
24-11-2020 | [Column] Jennifer Feaster: Micro-influencers versus macro-influencers

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie