[Column] MPG: 6 tips voor Pinterest-SEO om beter zichtbaar te worden
07-07-2021 08:00:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 1840 | Tags:

SEO voor Pinterest is dé manier om als bedrijf of merk beter zichtbaar te worden op het platform. MPG social-expert Fleur Steiner: "Met inzet van de juiste SEO-strategie bereikt jouw content de gewenste doelgroep en genereer je meer traffic naar bijvoorbeeld je website."

Waar pas je SEO toe op Pinterest?

Pinterest SEO kun je toepassen in je Pinterest-bio, boards en pins. Maak gebruik van SEO op al deze plekken voor optimale vindbaarheid.

  1. Pinterest-bio / accountbeschrijving

Je Pinterest-bio ofwel accountbeschrijving is dé plek voor brede zoekwoorden die de hoofdonderwerpen van je account ondervangen. Stel jezelf de vraag: wat kan mijn doelgroep verwachten als ze mijn account op Pinterest gaan volgen?

  1. Pinterest boards titel en beschrijving

Zowel de boardnaam (titel) als de beschrijving zijn belangrijke plekken om zoekwoorden in te verwerken. Je kunt de zoekwoorden specifiek maken en meer context geven dan bij je accountbeschrijving. Noem in de boardbeschrijving tevens synoniemen voor het belangrijkste zoekwoord. Waarom? Iedereen gebruikt net andere bewoordingen tijdens een zoekopdracht. Door synoniemen te gebruiken is jouw content beter vindbaar voor een grote groep.

  1. SEO-optimalisatie voor pins, titels en beschrijvingen

De titel van een pin is dé plek om het belangrijkste zoekwoord te communiceren. In de beschrijving is meer ruimte om specifiek in te gaan op het onderwerp. Zorg ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden vooraan in een zin staan om de SEO-waarde te verhogen. De eerste 200 tekens (inclusief spaties) zijn het belangrijkst omdat die direct zichtbaar zijn. De rest van de tekst is pas zichtbaar wanneer wordt geklikt op meer. Een beschrijving mag in totaal nooit langer zijn dan 500 tekens (inclusief spaties).

  1. Alternatieve tekst en URL

Naast een beschrijving, is er een mogelijkheid om een alternatieve tekst aan een pin toe te voegen. Hierin kun je uitleggen wat jouw pin weergeeft. Zo wordt een pin toegankelijker voor mensen met visuele beperkingen, omdat je hen helpt te begrijpen waar jouw pin over gaat. Verder is het goed om te zorgen dat de link die je toevoegt aan een pin, ook het belangrijkste zoekwoord bevat. Zodoende draagt de URL ook bij aan de vindbaarheid.

  1. Zoekwoordanalyse

Om de juiste zoektermen in te zetten bij het schrijven van SEO voor Pinterest is het handig een zoekwoordanalyse te doen. Als je geen keyword research tool hebt, kun je gebruikmaken van de zoekbalk in Pinterest. Tik in de zoekbalk van Pinterest het woord van jouw topic in en Pinterest geeft zelf suggesties om deze topics te definiëren. Deze suggesties zijn dus de keywords waarop binnen Pinterest hoog zoekvolume zit. Hoe hoger het woord staat in de suggesties, hoe hoger het zoekvolume.

  1. Gebruik hashtags

Pinterest is op dit moment onderhevig aan veel veranderingen. Waar hashtags een jaar geleden een groot onderdeel waren van SEO, heeft Pinterest nu aangegeven dat het gebruik van #hashtags slechts optioneel is. De clickable functie van hashtags werkt op dit moment alleen in de mobiele versie van Pinterest. In de desktopversie werkt het niet. Het toevoegen van hashtags in pin- en boardbeschrijvingen draagt nog steeds bij aan de SEO-waarde. Het is daarom raadzaam drie tot vijf hashtags achter elke pinbeschrijving toe te voegen. Om te bepalen op welke hashtags het hoogste zoekvolume zit, kun je het beste via de mobiele versie van Pinterest werken. Als je daar bijvoorbeeld #recept intikt, krijg je suggesties van hashtags met daarachter het aantal keer dat die hashtag wordt gebruikt in pins. Zo kun je gemakkelijk hashtags vergelijken en bepalen welke je best kunt inzetten.

Connect with us!

Hopelijk helpen deze tips om jouw Pinterest-SEO te optimaliseren! Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die bijdragen aan een succesvol Pinterest-account. Denk aan de keuze van beeld (static of video) en het beter begrijpen van het algoritme van Pinterest. Wil jij je Pinterest-account laten groeien? Neem dan contact op met MPG.

www.mpg.today

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie