Rijksoverheid brengt documentaire over Victim Blaming uit
09-12-2021 15:39:00 | Door: David de Jong | hits: 2301 | Tags:

De Rijksoverheid brengt een documentaire over seksueel geweld en victim blaming. De film is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en gemaakt door Sunny Bergman die onderzocht hoe Victim Blaming werkt, wat de impact hiervan is op slachtoffers en hoe je als omgeving wel zou moeten reageren. De film is ontwikkeld in samenwerking met Dienst Publiek en Communnicatie, HvdM Public Relations en DOT (een samenwerking tussen D&B, Open Now, TBWA\Neboko) en onderdeel van de koepelcampagne Wat kan mij helpen.

Watkanmijhelpen.nl en @Sam_is_er

Nare seksuele ervaringen en grensoverschrijdend gedrag komen nog steeds heel veel voor. In plaats van hulp te zoeken blijven slachtoffers er vaak veel te lang mee rondlopen. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers de weg naar hulp weten te vinden, is de campagne watkanmijhelpen.nl en de bijbehorende Instagram pagina @Sam_is_er geïntroduceerd. Op de pagina van Sam zijn verhalen van slachtoffers te leen, er is meer te vinden over wat hulp kan betekenen en door middel van verschillende statements laat Sam zich kritisch uit over de maatschappelijke norm. Op de website kunnen slachtoffers terecht voor de hulp. Achtergrond documentaire Victim Blaming

In deze flight van de campagne richt de Rijksoverheid zich ook op de omgeving van slachtoffers. Sommige slachtoffers weten de weg naar hulp niet te vinden, omdat ze het gevoel hebben dat ze zelf schuld hebben aan wat er is gebeurd. Dit kan onder andere komen doordat ze beschuldigende reacties of vragen van mensen uit hun omgeving kregen: Victim Blaming. Reacties als: Het is ook niet zo slim om midden in de nacht alleen op stap te gaan of Had je te veel gedronken? of Waarom heb je geen nee gezegd?. Het overkomt 75 procent van de mensen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt. Het zijn reacties die de suggestie geven dat het slachtoffer zelf (mede) schuldig is aan zijn of haar nare ervaring. En juist met deze gevoelens van schaamte en schuldgevoel kampen ze zelf al.

Dit soort vragen, twijfels en beschuldigingen uit de directe omgeving zijn vaak net zo traumatisch als de heftige nare ervaring zelf. Sunny Bergman ging op onderzoek uit naar hoe Victim Blaming werkt. Ze maakte daar een documentaire over en laat zien wat je juist wel kan zeggen als iemand je in vertrouwen neemt na een nare seksuele ervaring.

De documentaire is online te zien op Instagram en via de website.

Credits

Klant: Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Publiek en Communicatie (DPC) | Bureau: DOT (D&B, Open Now en TBWA\NEBOKO) |
pr-bureau: HvdM Public Relations  | Documentaire: Sunny Bergman.

www.watkanmijhelpen.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie