[Value Zipper] Heb je meer aan creativiteit of performance?
18-05-2022 08:00:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 1825 | Tags:

Creativiteit of performance: wat voert de boventoon in het creëren, distribueren en evalueren van branded content? Value Zipper legde deze stelling voor aan vijf media-experts. Hun reactie is duidelijk: je hebt beide nodig.

De vijf deskundigen zijn:

 

Starten met creatief concept

Anita Hoebe: “Een creatief concept is het beginpunt van alle content. Of een campagne of idee fit heeft met een merk en bij de doelgroep past, kan je deels aan cijfers zien, maar je moet het vooral ook voelen. Het is een warm gevoel in je buik, als je een idee hebt of hoort dat écht goed past.”

Birgit Coenen: “Creativiteit is leidend. Want content moet opvallen, onderscheidend zijn. Er is namelijk héél veel content, en mensen hebben beperkte tijd en aandacht om die te consumeren. Als (branded content) maker wil je die schaarse tijd en energie op jouw content vestigen. En daarin concurreer je letterlijk met Netflix.”

Daniël Kok: “Creativiteit is de basis. Maar media- en marketingprofessionals zijn niet te vergelijken met collega-verhalenvertellers als Hans Christian Andersen of J.K. Rowling. Ze hebben een ander doel. Ja: ze willen mensen óók verrassen en vermaken met hun werk, maar ze moeten ook goed plannen, meten en researchen om onderbuikgevoelens te staven, het distributieplan strak neer te zetten, een groot bereik te realiseren en impact te maken voor een opdrachtgever. Creatieve concepten moet je staven met data en andersom moet je als creatief af en toe verder kijken dan alleen de statistieken. Mijn richtlijn is 80 procent bevestigen, 20 procent verrassen.”

Data een haakje geven

Joost Geurtsen: “Door middel van (desk) research probeer je in de beschikbare data een haakje te vinden waaraan je je verhaal kunt ophangen. Zo ontspruit je idee dus eigenlijk uit data, het is een fundament. En door nét even wat anders te doen dan de data voorspellen, ontstaan vaak de mooiste dingen. Data zijn dus belangrijk, al laat ik me er zelf liever door inspireren dan leiden. Daarom gebruik ik ook liever de term data-inspired dan data-driven.”

Birgit; “Bij de start van iedere samenwerking worden KPI’s en doelen geformuleerd en afspraken gemaakt. Daar wordt op gemeten én bijgestuurd. Daarvoor zijn ook heel veel bruikbare benchmarks beschikbaar om te vergelijken in de markt.”

Vooruit kijken belangrijker

Elias Reinheimer: “Data zijn waardevol, maar kijkt in veel gevallen achterom in plaats van vooruit. Terwijl het voor de innovativiteit van en het verrassingselement in content juist goed kan zijn om vooruit te kijken. Soms zie je als marketeer, reclame- of mediaprofessional iets gebeuren in de wereld, waardoor je voelt dat een project of campagne of middel heel groot kán worden. Maar als je te vroeg bent met je content, profiteer je nog niet optimaal van die ontwikkeling. Ook al is je content on point. En ben je te laat? Dan ga je mogelijk op in de massa en mis je de boot. Dat maakt het een spannend spel om de juiste balans te vinden. Het is daarom goed om vooraf met je opdrachtgever goede afspraken te maken over de performance: wanneer is een project een succes?”

Volgens de vijf wordt er nog te weinig echt goed onderzoek gedaan naar de effecten van (branded) content. Meerdere merken en bureaus zouden moeten samenwerken om dit te veranderen. Daarbij is het belangrijk om een deel van het branded content budget in effectonderzoek te investeren. 2 of 3 procent kan al voldoende zijn om een goede effectmeting op te zetten. Heel vaak wordt dat nog vergeten. De analyse aan het eind van de ene campagne vormt dan het fundament voor de volgende. Een logische investering, die zich terugverdient.

www.valuezipper.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie