[ValueZipper] Natuurfilms inzetten om je merk te versterken
08-10-2021 10:20:10 | Door: Saskia van Weert | hits: 2909 | Tags:

Een manier om als bedrijf te laten zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt, is door je te verbinden aan Nederlandse films over natuur, milieu en duurzaamheid. Want er zijn redenen waarom dat aantrekkelijk is. Voor jouw organisatie, jouw klanten, de film én de natuur. ValueZipper gaat in op de voordelen hiervan.

Duurzaamheid heeft zich in korte tijd ontwikkeld van een feestje van de happy few tot een vaste waarde in ons dagelijks leven. En niet te vergeten: het is steeds meer een cruciaal succeselement voor bedrijven.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Een groeiend aantal organisaties wil enkel nog zakendoen met bedrijven die op dit vlak hun verantwoordelijkheid nemen. En ook als het om onze carrières gaat, vinden we het belangrijk dat wijzelf én onze werkgever een bijdrage leveren aan een betere wereld. De vraag waarmee veel organisaties als gevolg van deze ontwikkelingen worstelen: hoe maximaliseer je je impact?

Niet alle organisaties kunnen grote gebaren te maken. Bijvoorbeeld omdat ze geen grote ecologische footprint hebben. Na een paperless office, een klimaatneutraal gebouw en een elektrisch wagenpark is er mogelijk geen winst voor de natuur meer te behalen. Gelukkig kun je ook letterlijk buiten de eigen muren impact realiseren. En bovendien: dat je geen vervuiler bent, betekent nog niet dat je je niet actief hoeft in te zetten voor een betere wereld.

Films over natuur

Mede dankzij de streamingdiensten hebben consumenten tegenwoordig keuze uit talloze filmproducties over natuur en milieu. In Nederland markeert 2013 de start van hernieuwde interesse in het thema. Want toen zagen meer dan 700.000 bezoekers de natuurfilm De Nieuwe Wildernis, over de Oostvaardersplassen. Een gigantisch publiek voor dit genre. Het moerassige natuurgebied kwam hierdoor uitvoerig in de spotlights te staan. En sindsdien trekt het Nationaal Park geen 35.000 bezoekers per jaar meer, maar 800.000! Dus ruim 22 keer zoveel liefhebbers die met eigen ogen de waarde van een uniek stuk natuur zien. Activatie in optima forma.

En van de soort waar iedereen, dus vast en zeker ook jouw organisatie, wel een bijdrage aan wil leveren. Juist omdat het om natuur gaat die direct in onze omgeving te vinden is.

Natuurbeleving bevordert gezondheid en welzijn

Natuurbezoek heeft eens positieve impact op de gezondheid en het welzijn van de bezoekers zelf. Een groene werkomgeving, een leeg hoofd, een lichaam dat beweegt en de frisse lucht inademt: dat doet een mens goed in de breedste zin van het woord. Daarnaast heeft het kijken naar natuurfilms waarde. Onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft uitgewezen dat het bekijken van natuurbeelden en het horen van natuur geluiden door middel van soundscapes voorbeelden zijn van digitale natuurbelevingen die stress verminderend werken en ontspanning bevorderen.

Natuurfilms hebben een hoge communicatiewaarde

In natuurfilms komen veel elementen samen. Sfeer, rust, eenvoudige verhalen, innemende beelden en niet te vergen ondersteunende muziek. Dit samenspel zorgt ervoor dat zowel de visuele als de dieperliggende verhalen uit de natuur een grote indruk op de kijker maken. Veel groter dan willekeurige films en series van andere genres.

Koppel jij jouw boodschap of de identiteit aan die van een natuurfilm, dan blijft dat hangen.

Genre-overstijgend theme

Hoewel de natuurfilm of -documentaire een op zichzelf staand genre is, overstijgt het thema vrijwel alle zuilen van concurrerende genres, zeker fictie. De aarde is van ons allemaal en iedereen kan een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Het verklaart waarom documentaires en films over duurzaamheid, milieu en natuur een breed en zeer divers publiek trekken. Dus ook mensen die verder heel genre-vast zijn, maar voor dit thema toch een uitstapje doen. Er liggen in dit genre kansen om nieuwe en moeilijk bereikbare doelgroepen aan te spreken.   

Impact buiten het beeldscherm

Veel films en documentaires over milieu, natuur en duurzaamheid hebben een educatieve waarde. Ze tonen letterlijk geheimen van de natuur, leggen kwetsbare issues bloot of stellen problemen aan de kaak. Ze informeren kijkers en jagen vaak ook andere media aan om het onderwerp nader te belichten. Daarnaast vinden dit soort films ook hun weg naar het onderwijs, waar ze de jonge generaties positief beïnvloeden. En omdat veel van dit soort films tijdloos zijn, resoneert hun boodschap lang door. Impact is dus niet eenmalig, maar duurt voort en heeft mogelijk zelfs een sneeuwbaleffect.

Kortom: zoek je als organisatie een platform of een podium waarmee je veel mensen op een positieve manier kunt beïnvloeden? Wil je mensen in en buiten je organisatie raken met een goed verhaal dat jouw eigen domein overstijgt? Overweeg dan sponsoring of partnering met mediaprojecten gerelateerd aan milieu, natuur en duurzaamheid. De manieren waarop jij jouw organisatie of merk aan een film kunt verbinden, zijn legio.

www.valuezipper.nl

Lees ook:

Value Zipper breidt digitale propositie uit
[Value Zipper] Voordelen en nadelen van rubrieken als contentvorm
Value Zipper laat merken samenwerken met bioscoopfilms

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie