[Column] Wilbert van der Heijden: Journalistiek, corona, ethiek; Doosjes, herpak juist nu!
22-12-2020 15:40:00 | Hits: 6524 | columnist: Wilbert van der Heijden | Tags:

Ik word steeds gelukkiger. Steeds krijg ik als de deurbel gaat en de postbode weer verpakte doosjes aanreikt, een vreugde-injectie. De inhoud is mij vaak al bekend. Ik heb ze immers zelf besteld. Ik verheug me op de fantastische manieren waarop er is ingepakt. Al die verschillende kartonnen doosjes of slim gevouwen pakjes maken mij – mits die zonder beschadigingen weer dicht te vouwen zijn – gelukkig.

U begrijpt het: ik ben een doosjesverzamelaar. En dat gaat ver. Alle binnen geharkte rotzooi krijgt, zodra het de drempel passeert in mijn gedachtes al een nieuw precies passend doosje. Want alle zooi moet geordend worden, dat hoort zo bij mijn journalistieke werk waar ik al mijn leven lang ook een hobby van maak.

De doosjes van alle maten staan vaak maanden op een nog hinderlijke plek geparkeerd, te wachten op hun nieuwe bestemmingen. Mijn thuiswerkende partner wordt er gek van, ook al blijft ze heel lief glimlachen als ik weer enthousiast een doosje omarm.

Bij mij is alles natuurlijk terug te voeren tot de van jongs af aan ingepeperde zucht tot ordening. En eerlijk gezegd is mijn wil om gelukkig te zijn een reactie op de sluipende somberheid waarin ik val omdat te veel journalisten geen droog brood meer verdienen. Mijn neiging om de wanorde die op ons afkomt opnieuw te ordenen door haar in passende nieuwe verpakkingen te stoppen zie ik met veel voldoening terug in de recente oplossingen die journalisten vinden. Juist nu de kern van journalistiek opnieuw ingekleurd wordt, is er weer krachtige ondersteuning voor het opstarten van research en verdringen lange verhalen de hapklare, commercieel getinte weggooiberichtgeving van influencers of pseudo-journalisten.

Deze tijd geeft weer tijd om wat afstand te nemen van de twitter-cultuur en weer trouw te zweren aan research, ethiek. Zo kan de journalistieke verslaglegging in nieuwe doosjes verpakt worden. Ik heb er nog een paar met afwijkende maten liggen voor het geval nieuwe opvattingen nog onvoldoende passen.

Wilbert van der Heijden coacht en traint hoofdredacteuren en redactiechefs en is skillcoach bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Tevens is hij eigenaar van www.focusgrid.nl

www.wilbertvanderheijden.com

@wilbertvdhdeb

 

Lees ook:

08-05-2020 | [Column] Wilbert van der Heijden: Oorlogswinstwaarschuwing
19-03-2020 | [Column] Wilbert van der Heijden: Ik reken op u, [applaus]
13-01-2020 | [Column] Wilbert van der Heijden: Hoe het lokale sufferdje de regionale journalistiek redt
09-09-2019 | [Column] Wilbert van der Heijden: Koop eens een blootblad!
11-06-2019 | [Column] Wilbert van der Heijden: Hoe journalistiek overleeft

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie