
DPG Media Cross Media Exploitant van het Jaar 2022
DPG Media is Cross Media Exploitant van het Jaar 2022. DPG Media kreeg de prijs tijdens Cross Media Diner & Awards op 8 juni in de Kromhouthal Amsterdam.
De Jury: DPG Media is een grote speler in de Benelux die in een veld met global players durft op te staan om de journalistiek en het uitgeversbedrijf te beschermen. Daarmee loopt DPG Media voorop. De omvang weerhoudt DPG Media er niet van om adverteerders heel goed en op maat te bedienen. Bureaus kunnen content van klanten optimaal crossmediaal distribueren met indrukwekkende groei tot gevolg. Deze innovatieve gigant is Cross Media Exploitant van het Jaar.
Hier staan alle nominaties voor Cross Media Exploitant 2022.
Lees hiet het winnende case-interview met met Kees Wilbrink, directeur Partnerships bij DPG Media.
Kun jij DPG Media introduceren?
DPG Media is het grootste crossmediale mediabedrijf van Nederland. Onze media komen al decennialang dagelijks over de vloer bij miljoenen Nederlandse huishoudens. Met 56 sterke merken die zowel onze lezers, kijkers, luisteraars als adverteerders een prachtig platform bieden. We informeren, inspireren en entertainen. Ons crossmediale portfolio bestaat uit nationale, regionale en lokale titels.
Na de integratie van Sanoma in 2020 moesten onze groeiambities werkelijkheid worden. Daarom zijn we ongelooflijk trots dat juist 2021 het meest succesvolle jaar ooit was voor DPG Media.
Het aantal abonnees groeit fors, vooral dankzij een spectaculaire toename van digitale abonnementen (+31 procent). Ons gemiddeld (digitale) maandbereik steeg door, na het toch al uitzonderlijke jaar 2020. Ook het videobereik zit in de lift: we halen dagelijks gemiddeld 1,5 miljoen videostarts. En Qmusic werd dit jaar de grootste radiozender: het is ruim 20 jaar geleden dat een radiozender een marktaandeel van 19,7 procent haalde.
Mede dankzij deze indrukwekkende bereikcijfers gooiden we ook op de advertentiemarkt hoge ogen. We boekten een omzetstijging van maar liefst 11 procent, mede dankzij de enorme toename van de digitale omzet. Inmiddels overstijgen de digitale advertising inkomsten die van print en kunnen we echt stellen een digitale speler van formaat te zijn.
Hoe onderscheidt jouw bedrijf zich op crossmedia-gebied van andere media-exploitanten?
DPG Media ademt crossmedia. Voor het totale portfolio geldt dat de mediamerken belangrijker zijn dan de drager (het medium). Al onze merken bewegen zich crossmediaal en door het hele landschap, omdat we daar willen zijn waar de consument ons wil tegenkomen. We innoveren actief op het gebied van crossmedia, want de behoeften van onze doelgroepen veranderen niet zozeer, maar de manier waarop zij content consumeren wel.
We hebben maar liefst 56 multimediale merken. Crossmedialiteit is voor ons onmisbaar, waarbij digitalisering voorop staat. We stonden vooral bekend als print publisher, maar digital advertising is inmiddels goed voor meer dan de helft van onze advertising inkomsten. Daarbij zien we dat digitaal steeds meer de basis wordt voor de van oudsher print merken. Of het nu gaat om Libelle, AD of vtwonen.
Komende jaren zullen live events ook een weer groeiend element zijn voor merken als Libelle (Libelle zomerweek), Margriet (Winterfair) en vtwonen(&designbeurs), met daarbij ook nog eens de expansie naar video en tv. Al dan niet door partnerships met onder andere RTL en Talpa. Ook succesvol is de kruisbestuiving van merken. Zo verzorgt NU.nl het Qmusic radionieuws en brengt NU.nl het belangrijkste nieuws van onze andere nieuwstitels.
Welke stappen heeft jouw bedrijf gezet in 2021 op crossmediagebied?
Om in de groeiende behoefte aan voice content te voorzien, lanceerden het AD en de zeven regionale nieuwstitels (ADR) De Week van de Podcast. Er werden nieuwe podcasts gelanceerd en er is een Podcast-knop toegevoegd aan de menubalk van de ADR-titels. NU.nl brengt elke ochtend de podcast Dit wordt het nieuws en ontvangers van de nieuwsbrief van De Ondernemer kunnen de nieuwsbrief nu ook beluisteren.
Ook lanceerden we een nieuwe website, app en mobiel magazine voor Libelle. Uniek, doordat dit geen bladerbare pdf is, maar een dynamisch digitaal magazine dat tegelijkertijd de look and feel van de printversie behoudt. App en web worden dagelijks aangevuld met extra content, zodat je meer waar krijgt voor je geld. Daarnaast was de Donald Duck app een unieke lancering. De app is gebouwd op nieuwe technologie waarmee meer dan 1000 strips op een ultieme manier digitaal zijn te lezen.
Tot slot: DPG Media heeft een centrale login en privacy gate uitgerold voor al haar media, waarmee gebruikers eenvoudig en veilig toegang kunnen krijgen tot onze content, zonder dat ze telkens opnieuw hoeven in te loggen of hun privacyvoorkeuren hoeven vast te leggen.
Op welke crossmediale case van jouw bedrijf ben je trots?
Hoewel bol.com een groot woonassortiment aanbiedt, denken consumenten meestal niet direct aan de webwinkel als het gaat om woonitems. Daarnaast vindt men het lastig een keuze te maken uit het woonassortiment. Om de bekendheid van wonen bij bol.com te vergroten, inspiratie te bieden met het woonassortiment en bol.com als geloofwaardige aanbieder van woonitems een podium te geven, ging de woonwinkel van het bedrijf een samenwerking aan met DPG Media. DPG Media heeft met vtwonen het meest invloedrijke woonmerk in huis.
Door middel van endorsement van vtwonen kon een grote, relevante doelgroep worden bereikt en geïnspireerd met items van bol.com. Daarvoor werd een nieuw tv-format ontwikkeld, waarin vtwonen op zoek ging naar nieuw stylingtalent. In de zoektocht naar het Beste Interieurtalent van 2021 gebruikten kandidaten items uit het woonassortiment van bol.com. Updates over de zoektocht werden verspreid via artikelen en shoppable video’s via het brede netwerk van DPG Media om een nog bredere doelgroep te bereiken. In de shoppable video’s waarin de kandidaten hun stylingproject lieten zien, konden kijkers direct doorklikken naar het item op bol.com. Door de verweven bol.com-items in alle content, werden consumenten meegenomen in een vlekkeloze klantreis: van ontdekken en vinden naar kopen. Met deze strategie werd bol.com een grotere speler als het gaat om woonitems én was de keuze uit het assortiment makkelijker door de inspirerende samenwerking.
Middels een campagne-effectmeting, uitgevoerd door DVJ Insights, weten we dat de campagne voor een positieve beweging heeft gezorgd op de kennis-, houdings- en gedragsdoelstellingen.
De spontane bekendheid is behoorlijk gestegen van 8 procent naar 13 procent. In de exposed groep is daarnaast beter bekend dat bol.com een compleet woonassortiment biedt (62 procent versus 51 procent onder unexposed). Daarnaast weet 70 procent van de exposed groep dat bol.com een passend aanbod heeft voor elke woonwens (versus 55 procent). Ook de geloofwaardigheid van bol.com als woonwinkel is een stuk hoger (68 procent versus 55 procent). 60 procent vindt dat bol.com helpt bij het maken van een goede keuze in woonproducten (versus 48 procent).
De resultaten bevestigen dat we de juiste weg hebben ingeslagen en zijn voor bol.com reden om deze gezamenlijke koers vast te houden.
Hoe verzamelt en gebruikt jouw bedrijf data om zowel gebruikers als adverteerders beter te bedienen?
Het einde van third-party identifiers nadert. Het niet-transparante gebruik hiervan ligt onder het vergrootglas. Terecht, wat ons betreft. Het publiek moet erop kunnen rekenen dat hun data niet in handen komt van partijen waarvan ze niet weten hoe die ermee omgaan. DPG Media neemt het heft in eigen hand middels het Trusted Web: een vertrouwd, transparant en veilig advertentie-ecosysteem waar privacy centraal staat.
Dankzij consumenteninteractie met mediamerken als NU.nl, AD.nl, Libelle.nl en Autoweek.nl bouwt DPG Media waardevolle first-party datasegmenten op. Dit kan mede doordat gebruikers steeds vaker inloggen op onze platformen. Adverteerders kunnen deze data gebruiken voor het samenstellen van audiences op maat: een combinatie van socio-demografische data, gedragsdata en contextuele data. Op basis van deze segmentaties kunnen adverteerders zeer gericht targeten met behoud van schaal, waarbij contextual targeting effectief kan worden ingezet.
In 2021 lanceerden we Datalab, een dataplatform dat transparant en verantwoordelijk omgaat met de data van onze bezoekers. Adverteerders kunnen hun marketinginspanningen effectiever maken zonder dat data ons netwerk verlaat. Ook kunnen zij op privacyveilige wijze hun eigen CRM-data koppelen om te zorgen dat hun klanten alleen voor hen relevante boodschappen zien.
Hoe zie jij de mediatypen waarin jullie als exploitant actief zijn de komende vijf jaar ontwikkelen?
Zoals Christian van Thillo altijd al zei: “Er is nog nooit een mediumtype dood gegaan, er komt alleen aanbod bij.” Zo houden we ook een rotsvast vertrouwen in print, als één van onze dragers. Voor DPG Media zijn als gezegd de mediamerken belangrijker dan de dragers: crossmedialiteit is logisch. Digitalisering gaat steeds sneller, waarmee digitaal voor steeds meer van onze merken de basis zal zijn en andere media bijdragen aan de beleving en de binding met het mediamerk. Die merken zijn veelal het midden van de bloem met in de bloemblaadjes de touch points in het leven van consumenten. Video wordt een steeds belangrijker onderdeel van de beleving op onze platformen, maar we zien dat ook de behoefte aan lezen blijvend is.
Neem als voorbeeld Libelle, dat dit jaar een nieuw platform, website en app lanceerde, waar iedereen welkom is. Ingelogde abonnees hebben echter extra toegang en beleving. De komende jaren zal dit multimediale model verder uitgebouwd worden.
De afgelopen periode zien we de betalingsbereidheid van consumenten toenemen voor onze kwalitatieve digitale producten als dagbladen en magazines, vaak in combinatie met papier (al dan niet alleen in het weekend). Vanuit audio (Qmusic) breiden we uit met extra (non stop) FM zenders, podcast, digitaal.
Hoe veranderen media en marketingcommunicatie door de invloed van social en mobiel?
Door internationale kracht, zonder legacy in bestaande markten, slagen deze partijen er goed in snel marktaandeel te veroveren. Ze bieden oplossingen waar wij allemaal gebruik van maken.
Er zijn echter zorgelijke ontwikkelingen. Het is voor de wetgever (landelijk en Europees) moeilijk grip te krijgen op ontwikkelingen rondom privacy bij deze spelers. Daarnaast is er de marktverstorende werking door self preferencing systemen. Zo zit Google in teveel lagen van verschillende supply-chains en vertoont daarmee misbruik van monopolie.
Wij gaan echter vooral uit van eigen kracht. Door het ánders te doen. Onze kracht is dat wij in staat zijn adverteerders een 100 procent veilige, kwalitatieve context te bieden. We zijn transparant en werken er hard aan een zo direct mogelijke lijn te leggen met adverteerders en bureaus in ons Trusted Web. Zo bieden we zonder verborgen kosten, altijd in veilige omgeving van kwalitatieve betrouwbare content.
Wat is de toekomst van de media-exploitant?
Met het verdwijnen van de third party cookie en sterkere implementatie van de privacywetgevingen voorzien wij drie trends.
Allereerst: het vak van mediaplanning en media-advies wordt weer belangrijker binnen mediabureaus. In plaats van frequency capping en optimalisatie op clicks zal het online het bereiksdenken weer belangrijker worden. Mede daarom is DPG Media zeer betrokken bij het multimediale bereiksonderzoek NMO. Natuurlijk met behulp van tooling op basis van AI die binnen bureaus ontwikkeld zal worden.
Daarnaast groeien de kennis en inzichten over het belang van de kracht van uitingen. Reclamebureaus werken steeds meer data driven, maar wel met de juiste data. De focus op attitudeveranderingen en merkenbouwen zal weer groter worden, verwachten wij. De branche zit daar momenteel op een dieptepunt, getuige ook de zorg en oproep vanuit BVA.
Tot slot: de inhousing trend bij adverteerders gaat een balans vinden. Privacywetgeving maakt dat adverteerders en publishers de directe connectie kunnen leggen, waarbij bureaus toegang hebben tot data om te kunnen adviseren en optimaliseren, maar niet de datahub zijn. Natuurlijk zullen zij inzichten onderbouwen en verrijken met eigen data. Externe kennis blijft voor adverteerders onmisbaar, maar dat ze meer kennis in huis halen is een trend die nog even doorzet.
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie