[Interview] René Bogaarts (NVJ): Worden de lezers in de regio afgescheept met goedkoop nieuws?
03-12-2018 09:29:00 Door: | Hits: 10195 | Tags:

Een dag nadat wij een interview met Tubantia-hoofdredacteur Martha Riemsma online zetten, kregen wij een mail van de voorzitter van de sectie Zelfstandigen bij de NVJ René Bogaarts. Of wij een open brief aan Martha Riemsma wilden publiceren (hier te lezen). Dat wilden wij niet, wél wilden wij hem graag een aantal vragen stellen over wat hem dwarszat na het lezen van het interview.

[Topfoto: Mark Horn]

Waarom voelde je je geroepen om die open brief aan te bieden?

Het was een boeiend interview met Riemsma, waarin ze een aantal interessante dingen zei. Ook over ervaren freelancer Britt van Uem, die veel voor De Twentsche Courant Tubantia werkt. Zij vond het pijnlijk dat Van Uem in Astrid Joostens programma Wat verdien je? had verteld dat ze voor een artikel van 450 woorden maar 57,80 euro kreeg, 0,13 euro per woord.
Toen ik las hoe Riemsma klaagde dat "het frame dat gebruikt werd voor dat nieuws zo afweek van de werkelijkheid", móest ik reageren. Werkelijkheid is immers dat haar krant freelancers in sommige gevallen écht maar 0,13 euro per woord betaalt. Dat is vermoedelijk het basistarief waar ze het over heeft. Ik weet dat de Persgroep, uitgever van haar krant, elders hetzelfde tarief hanteert. Riemsma noemt dat fatsoenlijk, maar het is een tarief waarvoor iemand méér dan 24 uur per dag en zeven dagen per week zou moeten werken om rond te kunnen komen.

Waaraan stoorde jij je het meest?

Riemsma heeft het over framen, maar ze geeft daarvan zelf een fraai staaltje ten beste. Ze suggereert ten eerste dat er een andere waarheid is dan die haast beledigende beloning voor tenminste een deel van de freelancers. En ten tweede doet ze het voorkomen alsof de klacht van Van Uem in een gesprek van mens tot mens opgelost had kunnen worden. Maar ze weet als geen ander dat de Persgroep, die zij zelf nota bene beleidsbepaler als het gaat om freelancebeleid noemt, die tarieven keihard heeft opgelegd. Van Uem heeft met de betrokken chefs van de redactie gesproken. Een gesprek met Riemsma zou de uitkomst niet veranderd hebben.

Wat is het standpunt van de NVJ in deze kwestie?

Als je journalistiek serieus neemt, moet je journalisten serieus nemen. Ook freelancers, zeker gezien het feit dat kranten als De Twentsche Courant Tubantia veel gebruikmaken van hun diensten. Dat vereist dat partijen elkaar met respect behandelen. De Persgroep wil echter niet eens serieus met de NVJ praten over tarieven, een gedragscode en een geschillencommissie.

Je schrijft in je brief dat je graag met Martha Riemsma in contact komt. Is dat contact er nog niet geweest?

De NVJ heeft onmiddellijk na de aanvaring tussen Van Uem in februari 2018 contact met Riemsma opgenomen. Dat heeft echter niets opgeleverd. Zelf heb ik daar geen bemoeienis mee gehad, omdat ik pas sinds juni voorzitter van de sectie Zelfstandigen ben. Dat ik nu graag met haar om tafel wil zitten, komt omdat ze enkele interessante dingen zegt. Over het belang van freelancers bijvoorbeeld, over het grote aantal dat voor haar krant werkt en over de door haar gewenste transparantie.

Wat doet de Persgroep fout en wat moet er veranderen?

De Persgroep zegt te investeren in regionale kranten. Dat is fantastisch. Maar is het dan niet vreemd dat de uitgeverij kennelijk geen fatsoenlijk tarief wil betalen aan journalisten die voor het - en ik quote Riemsma - "relatief kleine publiek in de regio" schrijven? Worden de lezers in de regio afgescheept met goedkoop nieuws? Krijgen de regioredacteuren in vaste dienst ook veel minder betaald dan de collega’s die het landelijke en internationale nieuws verslaan? Nee toch? Ik zou trouwens de 300.000 door Riemsma genoemde lezers nooit een relatief klein publiek noemen.
De Persgroep zou ook wat meer mogen investeren in de freelancers. Nu worden sommigen van hen afgescheept met een vergoeding waarmee ze zich geen pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen veroorloven, laat staan dat ze zich kunnen bijscholen of tijd hebben om nieuwe opdrachtgevers te werven.
De Persgroep moet freelancers serieus nemen. Dat begint ermee dat de uitgever zich zou moeten aansluiten bij de geschillencommissie, zodat een collega als Van Uem een passend podium krijgt om haar recht te halen.

Wat is wél een redelijk tarief?

Mijn voorkeur gaat uit naar uurtarieven, waarbij opdrachtgever en freelancer van tevoren proberen af te spreken hoeveel tijd een bepaald artikel zal vergen. Voor beginnende journalisten denk ik dat 40 euro per uur billijk is, voor ervaren collega’s 60 euro en voor zeer ervaren collega’s 80 euro of meer. Met die tarieven, die zijn afgeleid van de cao-lonen van journalisten met een dienstverband, kunnen collega’s een volwaardig bestaan opbouwen.

Wat kan de NVJ in deze kwesties doen voor journalisten?

De NVJ probeert alle betrokkenen - freelancers, uitgevers en journalisten in vaste dienst - bewust te maken van de scheefgroei die is ontstaan. Samen met uitgevers zouden we een fair practice code moeten opstellen, die als handleiding zou kunnen dienen voor respectvol onderhandelen en die zou moeten leiden tot billijke tarieven.

Wat is het laatste nieuws?

Britt van Uem heeft de Persgroep voor de rechter gedaagd nadat deze had laten weten het geschil over tarieven en voorwaarden niet aan de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht te willen voorleggen. Wij staan achter haar.

www.nvj.nl

 

PS Dit interview is in het kader van hoor en wederhoor voorgelegd aan zowel Martha Riemsma als Willem-Albert Bol (de Persgroep). Beiden gaven aan verder niet op de zaak in te willen gaan.

Lees ook: [Interview] Martha Riemsma (Tubantia): In het publieke debat ontbrak alle nuance

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie