3 Mei: dag van de persvrijheid
03-05-2020 15:18:00 | Door: David de Jong | hits: 2191 | Tags:

3 mei is de jaarlijkse dag van de persvrijheid. De Vereniging van Journalisten (NVJ), Free Press Unlimited en RNW Media wijzen daarbij op het belang van persvrijheid.

Jaarlijks publiceert het Persvrijheidsfonds de Nederlandse Persvrijheidsmonitor met een overzicht van hetgeen aangaande persvrijheid in Nederland aan ontwikkelingen is.

Daarbij zit onder meer de gijzeling van één nacht van NOS-journalist Robert Bas die zijn bron weigert prijs te geven. Ook een strafrechterlijk onderzoek door het Openbaar Ministerie om de bronnen van Nieuwsuur en journalist Bas Haan te achterhalen, was in 2019 aan de orde, en werd na tumult gestaakt. 

In 2019 hebben strafzaken plaats gevonden aangaande aanslagen tegen de Telegraaf en Panorama. De daders van de Panorama-aanslag zijn veroordeeld. Ook hebben onderzoeken plaatsgevonden naar intimidatie en bedreigingen tegen journalisten. 

Het Openbaar Ministerie heeft in 2019 excuus aangeboden voor het onterecht tappen van persfotograaf/cameraman Joey Bremer.

De langdurige beveiliging van Telegraaf/RTL-journalist John van den Heuvel kreeg de nodige aandacht net als pogingen onwelgevallige publicaties tegen te houden. Ook de strafbaarstelling voor journalisten om in terreristische gebieden te verblijven alsmede het buiten de deur houden van media was in 2019 aan de orde.

De volledig opsomming is hier te vinden.  

Op initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, Politie en Openbaar Ministerie is in 2019 het meldpunt Persveilig gelanceerd om journalisten te versterken tegen geweld, bedreiging en agressie op straat alsmede social media en juridische claims. Dit meldpunt PersVeilig kreeg in 2019 39 meldingen binnen van kwesties die tegen het idee van persvrijheid ingaan. Daarbij ging het 25 keer om bedreigingen en 8 keer om fysiek geweld. In 13 gevallen hebben journalisten in 2019 aangifte gedaan.

Nederland staat op plek 5 van de wereldwijde persvrijheidsindex van Reporters Sans Frontieres. Daarmee is Nederland een plek gezakt. Noorwegen staat op de eerste plaats, Finland op de tweede, Denemarken op de derde en Zweden op de vierde plek. Jamaica en Costa Rica staan opvallend genoeg op de vijfde en zesde plek gevolgd door Zwitserland,  Nieuw Zeeland en Portugal. Polen en Griekenland hebben de twijfelachtige eer om op plekken 62 en 65 de minst-persvrije Europese landen te zijn. België staat op plek 12, Duitsland op plek 11; het Verenigd Koninkrijk moet het doen met plek 35, net na Frankrijk. 

In Nederland wordt de Dag van de Persvrijheid elk jaar gekoppeld aan het Festival van het Vrije Woord. Als gevolg van de coronamaatregelen is het festival dit jaar afgelast. Wel wordt in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger een online programma verzorgd vanaf 16:00 uur en vindt in Den Haag een online talkshow plaats..

Wereldwijde campagne Free Press Unlimited

De organisatie Free Press Unlimited is een wereldwijde campagne gestart Samen voor betrouwbare informatie die in Pakhuis de Zwijger wordt gelanceerd.

In deze campagne wordt het belang van betrouwbare informatie, juist nu, onderstreept. Dit doet Free Press Unlimited door verhalen te vertellen van haar partners, over hoe journalisten in repressieve staten betrouwbare informatie brengen in tijden van corona.

Daarnaast deet de non-profit organisatie video’s van journalisten in de frontlinie, maakt Free Press Unlimited podcasts met haar programmacoördinatoren en ontwikkelt deze toolkits met tips over online veiligheid voor journalisten die op afstand werken.

Campagne RNW Media

Ook de door het minister van Buitenlandse Zaken gefinancierde RNW Media heeft een campagne gelanceerd voor met name middelbare scholieren. Deze is met de Nederlandse UNESCO-jongerencommissie ontwikkeld en wordt aan 11.000 UNESCO-scholen in 182 landen aangeboden. Ook is RNW Media actief met Video van vloggers onder de noemer 4Voices4Freedom en is het een onderzoek gestart naar mediamakers, bloggers en online journalisten in gebieden waar persvrijheid onder druk staat.

RNW Media organiseert samen met The Hague Project Peace and Justice op zondag 3 mei de Hague Talk How can we make our voices heard in the time of the Covid-19 crisis? 

 

www.nvj.nl
www.persvrijheidsfonds.nl
www.rsf.org
www.rnw.org
www.freepressunlimited.org

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie