ADAM de robot aan de slag bij RTL Nieuws
15-11-2019 13:39:12 | Door: | hits: 2759 | Tags:

De redactie van RTL Nieuws is een collega rijker. Redactierobot ADAM helpt ze om meer lokaal nieuws te brengen. ADAM debuteerde met ruim 2400 verhalen over de verkeersveiligheid in Nederlandse woonplaatsen. Op basis van gegevens van Rijkswaterstaat en de politie die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft geanalyseerd, schreef ADAM voor elke woonplaats in Nederland een eigen artikel. Van Aarle-Rixtel tot Zwinderen en van Moddergat tot Nooitgedacht.

ADAM staat voor Automatische Data Artikel Machine. De robot schrijft verhalen op basis van grote hoeveelheden data die door journalisten zijn verzameld, geanalyseerd en bewerkt. Zo is het mogelijk om lokale trends zichtbaar te maken. De robot zal vooral worden ingezet voor nieuwsonderwerpen waarbij ze veel informatie verspreid over veel organisaties of plaatsen hebben. Denk aan informatie over alle scholen of ziekenhuizen in het land off criminaliteitsgegevens per gemeente.

De robot is ontwikkeld door RTL Nederland zelf. Datajournalisten, data-wetenschappers en ontwikkelaars werkten een jaar lang aan de totstandkoming ervan. Voor het project kreeg RTL een bijdrage vanuit het Google Digital News Initiative.

Het is de bedoeling dat de redactierobot een vaste plek krijgt op de redactie.

www.rtlnieuws.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie