Blendle (Cafeyn) verliest hoger beroep DPG Media
04-08-2022 16:01:00 | Door: David de Jong | hits: 1520 | Tags:

Blendle dat sinds eind juli 2020 in handen is van het Franse Cafeyn, heeft een hoger beroep over een kort geding verloren tegen DPG Media. DPG Media heeft per 31 december 2020 de overeenkomst met Blendle beëindigd waarna de levering van content nog doorliep tot 1 april 2022. Een eerder kort geding verloor Blendle ook.

Blendle omschrijft zich als digitale nieuwskiosk en stelt dat DPG Media 63 procent van de Nederlandse dagbladmarkt beheerst, waarmee het voortbestaan van Blendle bij gebrek aan de content van DPG Media op het spel zou staan. Blendle gebruikte in de laatste jaren een abonnementsmodel waarbij alle content op Blendle voor 9.99 euro per maand raadpleegbaar is. 

Blendle vindt dat DPG Media zich schuldig maakt aan het misbruik maken van diens machtspositie. De rechter stelde dat een kort geding zich daar niet voor leent en stelde ook dat de voorwaarden die eerder aan de orde waren daartoe te hanteren, oftewel via een micropayment model. Blendle wil dat niet.

De algehele toegang bij Blendle tot de artikelen van DPG Media via een abonnement is voor het businessmodel van DPG Media niet hanteerbaar. Mede daarom is het volgens het gerechtshof niet zo dat er sprake is van een machtspositie. 

Blendle werd in 2014 door Alexander Klöpping opgericht waarbij per artikel betaald kon worden. Blendle wijzigde het model in een abonnementsmodel met toegang tot alle content. Mediahuis (Telegraaf en NRC) stapte in 2017 uit Blendle.

www.blendle.nl
www.dpgmedia.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie