Blendle overgenomen door Franse Cafeyn
30-07-2020 01:43:00 | Door: David de Jong | hits: 2387 | Tags:

Blendle wordt volledig overgenomen door het Franse Cafeyn. Dit heeft oprichter en leidinggevende Alexander Klöpping aan verschillende media bevestigd. Hij verkoopt daarbij zijn belang van 25 procent.

Axel Springer en de New York Times investeerden in oktober 2014 in het bedrijf, circa 6 maanden na de oprichting. Mede-oprichter Marten Blankesteijn verliet Blendle in april 2017, maar behield destijds zijn aandelen, terwijl Nikkei en INKEF Capital in diezelfde maand als investeerders instapten. Ook Novamedia (van de BankGiro-, Vrienden- en Postcodeloterijen, via Bookspot) en de Zweedse ondernemer Morten Strunge bezitten sinds mei 2018 een belang in Blendle. Alexander Klöpping zal na de overname zitting nemen in de leiding van Cafeyn. Willem-Jan Lems, thans CCO van Blendle, zal in Utrecht de dagelijkse leiding krijgen over de onderneming.

Blendle werd op 28 april 2014 opgericht en bood krantenartikelen die per stuk te koop waren. Sinds 1 augustus 2019 biedt Blendle alleen een premium-abonnement aan voor 9,99 euro per maand waarbij men op basis van lezersvoorkeuren dagelijks een selectie kan lezen van artikelen uit deelnemende kranten en tijdschriften. In juni 2020 had Blendle volgens eigen zeggen 50.000 betalende abonnees en 30.000 niet-betalende proefabonnees. Eerder verklaarde het bedrijf bij 100.000 betalende abonnees winstgevend te worden. De kranten en tijdschriften van DPG Media in zowel Nederland als België doen mee met Blendle. De kranten van NRC Media en Mediahuis (waaronder De Telegraaf) zijn sinds 2017 niet meer beschikbaar via Blendle. Blendle startte haar dienstverlening ook in Duitsland en de Verenigde Staten, maar dit is nooit een succes gebleken. Blendle leed in 2018 een verlies van 3,2 miljoen euro en heeft nooit winst gemaakt. Blendle heeft geen gebruikgemaakt van de NOW-regeling voor de financiering van lonen bij teruglopende omzetten tijdens de coronacrisis. 

Cafeyn startte in 2007 en heette tot november 2019 LeKiosk. Het bedrijf is opgericht door vier vrienden, van wie Ari Assuied als mede-oprichter de CEO is. In tegenstelling tot Blendle is Cafeyn al enige tijd winstgevend. Het bedrijf biedt haar diensten ook via telecombedrijven als Boouygues, Canal+ en Free als extra dienst voor die abonnees bij hun pakketten. Cafeyn is zowel in Frankrjik als in het Verenigd Koninkrijk actief. Op termijn bestaat de mogelijkheid dat Cafeyn de merknaam Blendle afschaft.

Hoeveel voor de overname betaald wordt en wanneer de overname wordt geëffectueerd, is onbekend.

www.blendle.nl
www.cafeyn.co

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie