D66 met kamervragen over macht De Persgroep/DPG Media en Mediahuis
03-07-2019 16:00:00 | Door: David de Jong | hits: 5989 | Tags:

D66 is bezorgd over de machtsconcentraties van De Persgroep/DPG Media en Mediahuis.

De Persgroep/DPG Media bezit kranten als de Volkskrant, Parool, AD, Trouw, regionale kranten, radiozender Qmusic, bladen als Intermediair en websites als Autotrack, Intermediair, Hardware.info, Tweakers. Mediahuis bezit De Telegraaf, NRC Handelsblad, Metro, De Limburger, De Gooi- en Eemlander, Autovisie, Privé en websites als Speurders en Dumpert.

Kamerleden Kees Verhoeven en Joost Sneller vragen minister Arie Slob (ChristenUnie) en staatsscretaris Mona Keijzer (CDA) om duiding en toetsing door de mededingstoezichthouder ACM. Ook maken de D66-kamerleden zich zorgen over de daling van tarieven voor freelancers en vragen zich af of de machtsconcentratie van beide uitgevers hiermee te maken heeft.

Uit de vraagstelling blijkt dat de kamerleden zorgen hebben over het afnemen van concurrentie en het vormen van een kartel (oligopolie), waardoor concurrenten uit worden geschakeld en zowel afnemers als opdrachtnemers, maar ook adverteerders benadeeld kunnen worden.

ACM heeft de vorming van de machtsconcentraties eerder toegestaan. Het Commissariaat voor de Media, dat geen macht heeft om iets te doen aan machtsconcentraties, maakt jaarlijks een rapport over de mediaconcentraties. In de zogeheten Mediamonitor werd geconstateerd dat concentratie op mediamarkten steeds moeilijker vast te stellen is door toenemende terughoudendheid van mediabedrijven om bedrijfsinformatie zoals omzetcijfers en oplages vrij te geven. Anderzijds beklaagt het Commissariaat voor de Media dat convergentie de afbaking van afzonderlijke mediamarkten op basis van mediatypes het monitoren bemoeilijkt. 

De volledige vragen zijn op de website van de Tweede Kamer te vinden.

www.dpgmediagroep.com
www.persgroep.nl
www.mediahuis.be

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie