DPG Media vergroot belang in De Persgroep/DPG Media Nederland
07-06-2019 14:15:00 | Door: David de Jong | hits: 6463 | Tags:

DPG Media heeft haar belang in De Persgroep/DPG Media Nederland in maart 2019 vergroot tot 68,97 procent. Stichting Democratie en Media heeft daarmee 10,4 procent verkocht en behoudt 29,3 procent van de aandelen. Sinds juli 2009 is DPG Media de meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf waar mediamerken als AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool, regionale dagbladen, huis-aan-huiskranten, tijdschriften,radiozender QMusic en websites als Tweakers, Intermediair, Autotrack, Hardware.info en andere activiteiten onder vallen. Tot voor kort voerde DPG Media nog de naam De Persgroep. In Nederland zal het bedrijf naar verwachting in september volledig overgaan op deze  nieuwe merknaam.

Stichting Democratie en Media is de historische aandeelhouder van De Persgroep/DPG Media Nederland en vaardigt één Commissaris (de Utrechtse hoogleraar Annetje Ottow) in de Raad van Commissarissen af. Stichting Democratie en Media heeft daarbij preferente aandelen alsmede een prioriteitsaandeel waarmee deze de onafhankelijkheid en identiteit van titels wil bewaken. Stichting Democratie & Media financiert verder vooral maatschappelijke en journalistieke projecten en organisaties. De Raad van Toezicht van Stichting Democratie en Media staat onder voorzitterschap van prof. dr. Alex Brenninkmeijer.

DPG Media heeft 33,1 miljoen euro betaald voor de aandelen die Stichting Democratie en Media zegt duurzaam te hebben herbelegd. In 2023 kan Stichting Democratie & Media opnieuw een deel van haar belang te koop zetten. 11,76 procent van het belang dat Stichting Democratie en Media bezit in De Persgroep/DPG Media Nederland zal het in ieder geval niet verkopen. In 2015 verkocht Stichting Democratie en Media ook al een deel van haar aandelen, toen ter waarde van 20 miljoen euro.

De oude stichtingen achter Het Parool, de Volkskrant en Trouw behouden overigens hun belangen die elk minder dan 1 procent behelzen van De Persgroep/DPG Media Nederland. DPG Media is nagenoeg volledig in handen van de Vlaamse familie Van Thillo van onder andere CEO Christian van Thillo.

Nienke Venema, directeur-bestuurder van Stichting Democratie en Media: “SDM is bovenal aandeelhouder van De Persgroep Nederland vanwege haar historische verbondenheid met de titels en niet vanwege het financiële rendement. Het gaat bijzonder goed met De Persgroep Nederland, wat bewonderenswaardig is gezien de financiële uitdagingen waar mediabedrijven momenteel voor staan. Gezien de huidige afspraken doet deze inkoop niet af aan de mate van zeggenschap. Wel zal SDM als prioriteitsaandeelhouder altijd een rol blijven spelen bij het bewaken van de onafhankelijkheid en de continuïteit van de titels.”

Op basis van de eerdere afspraken hoefde De Persgroep/DPG Media Nederland aan SDM tot 2019 geen dividend uit te keren. Dit had tot doel kapitaal in de onderneming te laten om gemakkelijker investeringen te kunnen doen in de kranten waarmee SDM is verbonden. De komende jaren geldt voor de preferente aandelen A die SDM in De Persgroep/DPG Media Nederland heeft een vast dividend. DPG Media heeft de recente inkoop van de SDM-aandelen bekostigd met een daartoe opgebouwde reserve.

www.dpgmediagroup.com
www.persgroep.nl
www.stdem.org

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie