
Dagblad De Volkskrant bestaat op 1 oktober 2021 een eeuw
De Volkskrant bestaat op 1 oktober 2021 100 jaar als dagblad. De Volkskrant verscheen voor het eerst op 2 oktober 1919 als weekblad van de Federatie der Diocesane Rooms-Katholieke Volks- en Werkliedenbonden. Vanaf 19 januari 1920 werd het weekblad een krant die om de dag verscheen en vanaf 1 oktober 1921 verscheen De Volkskrant als dagblad.
De krant werd oorspronkelijk in Den Bosch gemaakt en uitgegeven, maar verhuisde op 14 januari 1935 naar Utrecht en kreeg ook regionale versies voor Limburg, Twente en voor respectievelijk het westelijk en oostelijk deel van Noord-Brabant. Daarna volgden een Rotterdamse, Haagse, Gelderse en noordelijke versie. Tot 1959 had de krant concurrentie van De Maasbode, die in feite vanaf 1959 ten onder ging. De Volkkrant had oorspronkelijk de ondertitel Katholiek dagblad voor Nederlanders. Het hoofdkantoor is in de loop der tijd verhuisd naar Amsterdam, waar de krant nog steeds gevestigd is.
De oprichting van De Volkskrant ging samen met de invoering van het algemeen kiesrecht en had als doel te voorkomen dat de katholieke arbeiders op de Communistische Partij Nederland (CPN) zouden stemmen.
De Volkskrant werd in de zomer van 1941 onder toezicht van de NSB gesteld, waarna medewerkers wegliepen en de krant van oktober 1941 tot 8 mei 1945 niet verscheen. Gedurende de jaren zestig verloor De Volkskrant haar katholieke karakter. Vanaf 1968 richtte de krant zich op een vooral links-progressief lezerspubliek. Anno 2021 stelt de krant dat die er is om lezers vooral zelf te laten nadenken en om het maatschappelijk debat op een zo hoog mogelijk niveau te brengen, zodat de democratie optimaal functioneert.
In 1968 werd De Volkskrant onderdeel van De Perscombinatie, waarin Het Parool de meerderheid in handen had. Via de Perscombinatie werd De Volkskrant onderdeel van PCM Uitgevers die Stichting Het Parool (later Stichting Democratie & Media) in 2004 verkocht aan APAX die vervolgens in 2009 aan de Persgroep werd verkocht van de familie Van Thillo. De naam de Persgroep werd in 2019 gewijzigd in DPG Media.
Bij het honderdjarig bestaan wordt stilgestaan met onder andere een podcastserie, een boek en een speciale bijlage. De Volkskrant heeft een jubileumsite opgezet en een boek uitgebracht waarbij terug wordt geblikt op De eeuw van de Volkskrant onder het motto de wereld van toen door de ogen van toen. Daarin wordt onderzocht hoe de Volkskrant over historische gebeurtenissen schreef.
Gijs Groenteman (schrijver, presentator, programmamaker, journalist en columnist) maakte speciaal voor dit jubileum een podcastreeks waarin hij de vooroordelen over de Volkskrant onder de loep neemt: hoe links is de Volkskrant? Hoe zuur is de Volkskrant? Hoe woke is de Volkskrant? Deze bonus-afleveringen zijn te vinden bij de podcast De kamer van Klok.
Op 30 september en 1 en 2 oktober vindt een symposium plaats onder de naam 100 jaar de Volkskrant 100 jaar de Volkskrant plaats in De Rode Hoed in Amsterdam. Correspondenten, fotografen, illustratoren en verslaggevers die de afgelopen jaren met hun neus bovenop de wereldgeschiedenis stonden vertellen lezers hier over hun werk voor de krant.
Op zaterdag 2 oktober verschijnt er een speciale bijlage waarin 100 Nederlanders in de leeftijd van 0 tot 100 worden geportretteerd. Hun verhalen en beelden zijn vastgelegd door 100 verslaggevers en 10 topfotografen, onder wie Stephan Vanfleteren, Anton Corbijn en Robin de Puy. Uiteraard wordt online en in de krant op 1 oktober ook uitgebreid en op verschillende manieren bij de verjaardag stilgestaan.
www.volkskrant.nl
www.dpgmedia.nl
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie