Facebook en Instagram doen Australië in de ban
18-02-2021 12:06:00 | Door: David de Jong | hits: 2190 | Tags:

Facebook en Instagram hebben Australië in de ban gedaan. Op Facebook en Instagram kan geen Australisch nieuws meer gedeeld worden. Internationaal nieuws en Australische overheidsinformatie is niet meer toegankelijk voor Australische Facebook-gebruikers. Het bedrijf heeft verder de Australische pagina’s van nieuwsuitgevers geschrapt. Ook Facebook-gebruikers van buiten Australië kunnen geen Australische informatie meer op Facebook vinden.

Oorspronkelijk waren ook de pagina’s met noodinformatie en coronagerelateerde Australische informatiepagina’s geschrapt. Deze zijn na protest en druk vanuit de Australische regering door Facebook teruggeplaatst. Volgens het bedrijf was het niet de bedoeling die offline te zetten, maar de Australische regering ziet dat anders.

In Australië ligt een wetsvoorstel klaar om bedrijven als Facebook en Google te verplichten een vergoeding te betalen aan Australische nieuwsuitgevers. Het voorstel ligt op dit moment ter behandeling voor in de Australische senaat.

Google heeft als reactie daarop onlangs voor tientallen miljoenen Australische dollars overeenkomsten gesloten met Australische nieuwsuitgevers via het eigen nieuwsplatform News Showcase. 40 procent van de Australiërs gebruikt volgens een onderzoek van de Canberra-universiteit Facebook als nieuwsbron. Lokale nieuwsuitgevers hebben het door door de grote techbedrijven in de loop der jaren steeds moeilijker gekregen.

De Australische premier Scott Morrison heeft een bericht op Facebook geplaatst waarin hij zegt dat Facebooks actie om Australië te ontvrienden en essentiële informatie te schrappen, arrogant is en teleurstellend. Scott Morrison, die lid is van de Liberal Party of Australia, zegt verder dat men zich niet zal laten intimideren door Big Tech-bedrijven die het parlement onder druk wil zetten over hoe men moet stemmen over de News Media Bargaining Code, de wetgeving over de verplichte afdracht aan nieuwsuitgevers.

Ook toen Amazon dreigde Australië te verlaten, bracht die dreiging volgens de Australische premier juist landen samen om de publicatie van terroristische content tegen te gaan. Scott Morrison stelt verder dat deze acties alleen maar bevestigen dat steeds meer landen hun zorgen hebben over het gedrag van bedrijven die denken groter te zijn dan regeringen en denken dat regels niet van toepassing zijn op hen. Ook al veranderen die bedrijven de wereld, betekent het niet niet dat ze die runnen, aldus de getergde Australische eerste minister.

Naast de Australische regering hebben ook mensenrechtenorganisaties en de ngo Reset Australia alsmede professoren van zich laten horen. Human Right Watch verklaarde het buitensporig te vinden om een heel land van het ene op het andere moment af te snijden van informatie van vitaal belang en Reset Australia stelde dat Facebook blijkbaar liever echt nieuws verwijdert en het gat laat opvullen door fakenieuws, terwijl Facebook nalaat mee te werken aan regulering.

about.fb.com
www.facebook.com
www.instagram.com
www.australia.gov.au


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie