Google gaat via News Showcase betalen voor Australisch nieuws
10-02-2021 13:44:00 | Door: David de Jong | hits: 2206 | Tags:

Alphabet is in Australië, Argentinië en het Verenigd Koninkrijk gestart met het nieuwsplatform News Showcase waarbij nieuwsuitgevers betaald worden. De moedermaatschappij van Google, hoopt dat de aangekondigde wetgeving er niet komt. Daarbij zou Google verplicht moeten betalen voor het doorlinken naar Australische nieuwsartikelen. Google dreigde eerder Australië te verlaten. Showcase News werd in 2020 al in een aantal andere landen gelanceerd.

Die beoogde wetgeving zal zou gelden voor alle sites,  dus ook voor Facebook. Australische nieuwsmedia hebben sinds 2005 te maken met een reclameomzetdaling van 75 procent en geven vooral Google daarvan de schuld.

News Showcase moet volgens Google vooral de waarden van nieuwsuitgevers samenbrengen met die van de lezers. Niet alle Australische nieuwsuitgevers doen mee met News Showcase, zoals de Australische uitgever van Sydney Morning Herald en Age. Die wil eventuele wetgeving afwachten.

De uitgevers van The Canberra Times, The Illawarra Mercury, The S en aturday Paper, Crikey, The New Daily, InDaily en The Conversation doen wel mee met het initiatief. Alphabet hoopt dat meer nieuwsuitgevers volgen.

In het Verenigd Koninkrijk doen de uitgevers van Archant, DC Thomson, Evening Standard, The Financial Times, Iliffe Media, The Independent, Midland News Association, New Statesman, Newsquest, JPI Media, Reach, The Telegraph en Reuters mee. Het gaat in totaal om 120 Britse uitgaves.

In Argentinië doen meer dan 40 publicaties mee, waaronder Clarin, La Nación, Perfil, Crónica, Cronista, El Economista, Diario Río Negro, El Día, La Gaceta en El Litoral.

Het platform betaalt met News Showcase de nieuwsuitgevers die in ruil ook artikelen beschikbaar stellen die soms achter een betaalmuur zitten.

Naast Australië, Argentinië en het Verenigd Koninkrijk is News Showcase in 2020 gelanceerd in Duitsland,  Canada, Frankrijk en Japan. Het bedrijf is ook bezig om een introductie in andere landen te realiseren.

www.abc.xyz
www.google.com


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie