Google start coronanoodfonds voor lokale en regionale journalistiek
17-04-2020 16:22:00 | Door: David de Jong | hits: 1975 | Tags:

Google is gestart met een wereldwijd coronanoodfonds voor lokale en regionale journalistiek. Hoeveel geld het fonds zal verkrijgen en hoeveel geld een journalistieke organisatie kan aanvragen, is niet bekendgemaakt. Wel is eerder gemeld dat Google 300 miljoen dollar zal investeren in het zogeheten Google News Initiative, een breder investeringsfonds voor journalistiek. Ook zou het daarbinnen 6,5 miljoen dollar investeren voor de ondersteuning van factcheckers en non-profitinstellingen die misleidende informatie trachten te bestrijden.

Het Google-fonds is bestemd voor organisaties met een primaire focus op een lokale nieuwsvoorziening met een specifieke geografische doelgroep. De organisatie mag 2 tot 100 medewerkers hebben en moet de komende 12 maanden actief blijven. Het geld zal binnen 6 maanden moeten worden uitgegeven. Overheidsinstellingen mogen geen aanvraag doen. Aanvragen zijn mogelijk tot en met 29 april 2020.

Ook Facebook investeert in lokale journalistiek en kondigde eerder aan 100 miljoen dollar te investeren in lokale en regionale nieuwsorganisaties die het nieuws rondom het coronavirus verslaan. Bij Facebook lijkt het in eerste instantie alleen te gaan om hulp in Noord-Amerika (Verenigde Staten en Canada). Daarbij gaat het om 25 miljoen dollar aan directe subsidies voor journalistieke operaties en 75 miljoen dollar als marketingmiddelen voor de journalistieke organisaties. Eerder kondigde Facebook ook aan 100 miljoen dollar aan kleine bedrijven te schenken in 30 landen die door de effecten van het coronavirus zijn getroffen. Voor Nederland is dit fonds (nog) niet beschikbaar.

www.google.nl
www.abc.xyz

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie