Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein Journalist van het Jaar 2019
23-12-2019 11:28:00 | Door: | hits: 2605 | Tags:

Jan Kleinnijenhuis (Trouw) en Pieter Klein (RTL Nieuws) zijn de Journalist van het Jaar 2019. De jury van vakblad Villamedia kent hun de prijs toe vanwege hun diepgravende en langdurige onderzoek naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst.

Het duo legde onder meer bloot hoe de Belastingdienst ouders jarenlang ten onrechte heeft bestempeld als fraudeurs en onwettig toeslagen stopzet en terugvordert. Er werd door de Belastingdienst onderzoek gedaan waarbij (tweede) nationaliteit in strijd met wetgeving standaard in beeld werd gebracht.

Volgens de jury verdienen ze de prijs vooral door de manier waarop zij te werk zijn gegaan: vasthoudend, met open vizier, op zoek naar de feiten en met de juiste balans tussen feitelijke verslaggeving en het uiting geven aan emoties en verbazing in columns van Klein.

Dolf Rogmans, hoofdredacteur van Villamedia: "Dit jaar hebben we heel veel mooie journalistieke producties gezien, zowel nationaal als regionaal. Voor ons als jury stak het werk van Kleinnijenhuis en Klein er bovenuit. Zij laten goed zien wat samenwerken inhoudt en oplevert. Ze hebben zich geconcentreerd op die delen van het onderzoek waar hun kracht ligt en zo van één plus één drie gemaakt."

De jury van de Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia en de redactieadviesraad. Daarin zitten onder andere Cisca Dresselhuys, Klaske Tameling, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn.

Klein is onderzoeksredacteur bij RTL Nieuws en Kleinnijenhuis werkt op de financiële redactie bij dagblad Trouw.

Klein: "Als er voor mij één drijfveer is geweest, dan is dat waarheidsvinding in combinatie met recht doen aan de geschonden belangen van onschuldige burgers."
Kleinnijenhuis: "Zeker omdat je eigenlijk vanaf het begin zag dat Den Haag het probeerde klein te houden en af te schermen."

Het bij de prijs behorende beeldje wordt hen dinsdag 4 februari 2020 uitgereikt tijdens een bijeenkomst door Pieter Broertjes, oud-journalist en nu burgemeester van Hilversum. Ook de winnaar van de Villamedia Afstudeerprijs, die later bekend wordt gemaakt, krijgt dan zijn prijs.

De Journalist van het Jaar wordt sinds 2006 verkozen. Onder andere Joris Luyendijk, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg en Bas Haan gingen Klein en Kleinnijenhuis voor. Vorig jaar ging de prijs naar Joop Bouma (Trouw) en Jet Schouten (Radar) voor hun onderzoek naar fouten bij medische implantaten.

De Journalist van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Hilversum Mediastad. Eerder jaren werden eerste drie nominaties bekend gemaakt. Dit jaar heeft de jury er voor gekozen direct een winnaar bekend te maken.

[Foto: Duco de Vries]

www.villamedia.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie