Journalist Max Steenberghe lanceert boek De Zaak-Nicole, geheimen van een coldcase
20-05-2019 11:22:32 | Door: | hits: 4683 | Tags:

Een kleine zes jaar geleden vroeg een politiecommissaris of Max Steenberghe, journalist van het Eindhovens Dagblad (ED), mee wilde kijken over de schouders van een rechercheteam in het onderzoek naar de verdwijning, verkrachting en dood van het Eindhovense meisje Nicole van den Hurk.

Zaterdag 18 mei 2019 verscheen zijn boek De Zaak-Nicole, geheimen van een coldcase, waarin Max Steenberghe niet alleen verslag doet van het politieonderzoek, maar ook achter de schermen meekijkt bij het OM, tijdens het hoger beroep. De zaak-Nicole telt 364 pagina’s en is in print of als e-book verkrijgbaar.

Het boek is een journalistiek verslag, gebaseerd op de dossiers van de zaak, het werk van het onderzoeksteam en rechtbankzittingen. De auteur kreeg, op uitnodiging van politie en OM, toegang tot het dossier en schoof dagelijks aan bij het politieteam terwijl het net sloot rond de uiteindelijke dader, Jos de G. uit Valkenswaard. Ook het OM zette, toen de zaak in 2017 in hoger beroep ging, de deuren open zodat ook het werk van de advocaten-generaal tot in detail werd gevolgd.

Het boek laat zien hoe de politie achter de schermen naar de dader zoekt. Het beschrijft hoe al in 1995 alles uit de kast werd gehaald en de politie duizenden tips en aanwijzingen naliep. Duidelijk wordt hoe belangrijk vasthoudendheid is, en welke rol de wetenschap speelt bij cold cases. DNA-vondsten blijken niet altijd zaligmakend. Het geeft een aanzet tot een bredere discussie: hoeveel mankracht moet worden ingezet voor het oplossen van een soms tientallen jaren oude misdaad? Is het dat geld waard, of zijn actuele zaken belangrijker?

De Zaak-Nicole kwam er niet zonder slag of stoot. Na jarenlange speurwerk onder de radar werd bekend dat hij achter de schermen had meegekeken. Dit tot ongenoegen van nabestaanden die probeerden het boek te verbieden of op zijn minst passages uit het boek te schrappen die volgens hen hun privacy te zwaar schaadde. De rechter oordeelde dat het boek er mocht komen, maar kwam de nabestaanden gedeeltelijk tegemoet. Enkele passages moesten geschrapt of aangepast worden.

Max Steenberghe werkt sinds 1978 als journalist voor het Eindhovens Dagblad, onderdeel van de Persgroep. Hij was oorlogs- en rampverslaggever, maar ontmoette als popjournalist ook alle muzikale groten der aarden. Momenteel is hij rechtbankverslaggever.

www.dezaaknicole.nl 
www.ed.nl
www.persgroep.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie