Kantonrechter: zzp-journalisten krijgen te weinig betaald
01-11-2019 14:20:00 | Door: David de Jong | hits: 3270 | Tags:

De freelance (foto)journalisten Britt van Uem (Tubantia) en Ruud Rogier (Brabants Dagblad) hebben een rechtszaak over tarieven tegen DPG Media gewonnen. De kantonrechter oordeelt in een eerste uitspraak dat de tarieven die zij voor hun werk kregen, respectievelijk 13 cent per woord en 42 euro per foto niet billijk zijn. De rechter heeft de tarieven verhoogd met 50 procent naar respectievelijk 0,21 cent per woord en 65 euro per foto. DPG Media moet deze beide freelancers daarom nog extra betalen voor werk dat zij in 2018 hebben gedaan. DPG Media kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.
 
De Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten hebben Britt van Uem en Ruud Rogier ondersteund bij deze rechtszaak en zijn verheugd met deze uitspraak. De rechter erkent dat de huidige regionale tarieven van DPG Media te laag zijn en heeft ze daarom met 50 procent naar boven bijgesteld. Hiermee is het verschil in beloning tussen journalisten in vast dienst verband en freelance (foto)journalisten aanzienlijk verkleind.
 
De NVJ stelt dat de uitspraak historisch is en gevolgen heeft voor alle zelfstandige (foto)journalisten in heel Nederland. De vereniging gaat met alle mediaorganisaties in gesprek om betere tarieven voor alle freelancers te bewerkstelligen.
 
Rosa García López, secretaris van NVJ en VNF: "Britt van Uem en Ruud Rogier hebben dit niet alleen voor zichzelf gedaan maar ook voor al hun vakgenoten. Zij zijn vanaf het begin helder geweest: (foto)journalistiek is een vak en dat moet zich ook terugvertalen in een professioneel tarief. Deze uitspraak zorgt ervoor dat ervaren(foto)journalisten in de regio in één klap recht hebben op 50 procent meer inkomen. Het recht zegeviert eindelijk voor deze zeer hardwerkende en professionele groep."
 
Hoewel NVJ en NVF vinden dat de door de rechter vastgestelde tarieven een absolute bodem vormen, beschouwen de vakbondorganisaties voor journalisten dit als een redelijk adviestarief voor de gehele markt.

Rosa García López: "Deze uitspraak zorgt ervoor dat alle (foto)journalisten in de regio een veel betere uitgangspositie hebben en een recht kunnen doen gelden op tarieven, die tot wel 50 procent hoger liggen dan wat er nu bij grote regionale mediabedrijven gangbaar is. Hiermee wordt duidelijk dat de Wet Auteurscontractenrecht van waarde kan zijn voor alle journalisten en creatieve makers in Nederland."

De uitspraak van de rechter volgt op de invoering van de Wet Auteurscontractenrecht die medio 2015 is ingevoerd. In deze wet staat dat makers zoals zelfstandige (foto)journalisten recht hebben op een billijke vergoeding. De rechter heeft nu voor het eerst sinds de inwerkingtreding van de wet invulling gegeven aan wat billijk is.

De rechter heeft meegewogen dat wat een freelance (foto)journalist per uur aan een opdracht verdient en wat journalisten in loondienst voor datzelfde werk verdienen. Ook is meegewogen wat gebruikelijk is in de markt. De NVJ betreurt het dat DPG Media het op een rechtszaak heeft laten aankomen. De NVJ en NVF hebben de afgelopen jaren meerdere malen geprobeerd in overleg te komen over eerlijke tarieven.

De fotojournalisten starten vandaag het vervolg van de campagne Fotojournalistiek heeft een prijs voor meer erkenning van hun vak en betere tarieven.

Otto Volgenant, partner bij Boeckx advocaten en advocaat van Britt van Uem en Ruud Rogier: "Ruud Rogier werd door DPG Media op pad gestuurd voor een foto in het Brabants Dagblad, was daar zo’n 2,5 à 3 uur mee bezig, en kreeg daar dan 42 euro voor. Van Uem kreeg voor een artikel van 500 wooorden in Tubantia, waar ze zo’n 4 uur mee bezig was, 13 cent per woord. Dat is te weinig om van te leven. Bij de rechter hebben we een billijke vergoeding gevorderd. Wat we vroegen was zeker geen vetpot, maar wel redelijk, zeker als je het afzet tegen de nettowinst van meer dan 100 miljoen die DPG Media per jaar maakt. De rechter heeft de tarieven nu naar omhoog bijgesteld. Dat is gerechtigheid."

DPG Media is om een reactie gevraagd.

www.dpgmedia.nl
www.nvj.nl

Lees ook:
- [Interview] Martha Riemsma (Tubantia): In het publieke debat ontbrak alle nuance
- [Interview] René Bogaarts (NVJ): Worden de lezers in de regio afgescheept met goedkoop nieuws?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie