Minister Slob gaat huis-aan-huisbladen en lokale omroepen extra financieren
08-04-2020 00:58:00 | Door: David de Jong | hits: 2302 | Tags:

Minister Arie Slob (ChristenUnie) reserveert 11 miljoen euro om huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen extra te financieren. Daarmee hoopt Slob dat mensen niet verstoken blijven van informatie uit hun omgeving. De bijdrage is afhankelijk van de oplage en het bereik.

Het bedrag komt uit een tijdelijk steunfonds waarvoor opgetrokken wordt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Minister Arie Slob: “Zeker in deze tijd is het belangrijk dat mensen weten wat er in hun nabije omgeving speelt. Lokale media zijn hiervoor cruciaal en moeten daarom goed kunnen functioneren. Daarom help ik waar de nood het hoogst is. Gemeenten zijn primair verantwoordelijk voor de lokale media. Ik ga er daarom van uit dat gemeenten een bijdrage leveren door bijvoorbeeld geld te geven of door advertenties in te kopen. Ook heb ik de provincies gevraagd te helpen.’’

De bijdrage die vanaf 11 april tot en met 19 april kan worden aangevraagd, geldt voor de periode 15 maart tot en met 15 juni. Een lokale omroep met een bereik van 50.000 huishoudens kan een bijdrage van 16.500 euro krijgen; een huis-aan-huisblad kan 33.000 krijgen.

De maatregelen komen naast de andere maatregelen waar mediaorganisaties en journalisten soms gebruik van kunnen maken. De regionale publieke omroepen krijgen 2 miljoen euro extra. De minister heeft niet omschreven hoe onafhankelijkheid voor media te waarborgen ten opzichte van hun politieke financiers. Sommige gemeenten hebben al extra gelden toegezegd.

Om meer lucht te geven aan mediaorganisaties die met subsidies vanuit de lanelijke overheid werken, zal de minister verder coulanter omgaan met diverse deadlines, zoals voor het indienen van het jaarverslag 2019. De deadline hiervan verschuift van 1 mei naar 1 juni. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten treffen soortgelijke maatregelen.

www.rijksoverheid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie