NDC Mediagroep: verregaande gesprekken over overname door Mediahuis
08-09-2020 00:38:00 | Door: David de Jong | hits: 2625 | Tags:

De eigenaren van NDC Mediagroep, FB Oranjewoud en het Je Maintendrai Fonds, voeren verregaande onderhandelingen met Mediahuis over een overname van NDC Mediagroep door Mediahuis. Dit hebben NDC Mediagroep en Mediahuis via een verklaring bevestigd na berichtgeving in het Financieele Dagblad en de Vlaamse krant De Tijd.

NDC mediagroep geeft de dagbladen Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad uit evenals tientallen regionale nieuws- en weekbladen in Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland en Overijssel.

Mediahuis is in Nederland eigenaar van NRC Media (NRC Handelsblad, NRC Next), Mediahuis Nederland (Telegraaf, Noordhollands Dagblad, Leids Dagblad, Gooi- en Eemlander, Vrouw, Privé, Autovisie, JM Ouders, Jaap.nl, Speurders.nl, Relatieplanet) en Mediahuis Limburg (De Limburger).

Mediahuis en NDC Mediagroep en haar aandeelhouders hebben aangegeven dat gesprekken tot nu toe constructief verlopen en dat het te vroeg is om uitspraken te doen over de uitkomst van de onderhandelingen. NDC Mediagroep en Mediahuis willen verder voorlopig geen commentaar geven.

Mediahuis wordt gecontroleerd door met name de Belgische families Leysen, Ackermans, Van Haarsen, Vlerick Sap, Van Wayenberge en Baert. Sinds de overname van Telegraaf Media Groep in juni 2017 (in november 2019 tot Mediahhuis Nederland omgedoopt) heeft de Nederlandse familie Van Puyenbroek een belang van 16,7 procent in Mediahuis.

FB Oranjewoud komt voort uit de Stichting Friesland Bank en is nadat deze stichting in 2012 Friesland Bank aan de Rabobank verkocht, doorgegaan met de doelstelling om het sociaal, economisch en cultureel klimaat in Noord-Nederland te verbeteren. Het mag daarbij uitkeringen doen aan instellingen die gevestigd zijn of nauw verbonden zijn met Friesland. FB Oranjewoud heeft 87 procent van NDC Mediagroep in handen. NDC Mediagroep is met haar hoofdkantoor in Leeuwarden gevestigd.

NDC Mediagroep heeft te kampen met continue abonneeverliezen en dalende advertentieomzetten en heeft in de afgelopen jaren de nodige reorganisaties doorgevoerd. In de jaarrekening van 2018 werd gewaarschuwd voor mogelijke overnames indien de financiële situatie binnen twee jaar niet zou verbeteren. In 2018 werd een omzet gedraaid van 115 miljoen euro en een nettoverlies geleden van 4,8 miljoen euro.

De Leeuwarder Courant, die in 1752 voor het eerst verscheen en de oudste onder dezelfde titel verschijnende Nederlandse krant is ook onderdeel van NDC Mediagroep. De letters NDC stonden oorspronkelijk voor Noordelijke Dagblad Combinatie. NDC ontstond in 2007 als resultaat van een fusie tussen Hazewinkel Pers en de Friese Pers. De huidige aandeelhouderstructuur bestaat sinds 2015 toen ING haar aandelen afstootte.

NDC Mediagroep is naast FD Mediagroep en religieuze uitgevers van Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad één van de weinig uitgevers van Dagbladen die nog in Nederlandse handen is.

www.ndcmediagroep.nl
www.jmfonds.nl
www.fboranjewoud.com
www.mediahuis.be

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie