NNP: Gemeente Utrecht verklaart oorlog aan huis-aan-huisbladen met cassatie
08-04-2020 19:01:40 | Door: David de Jong | hits: 2063 | Tags:

Branchevereniging Nederlandse Nieuwsblad Pers, die de huis-aan-huisbladen vertegenwoordigt, is woedend op de gemeente Utrecht die in cassatie is gegaan tegen het vonnis van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

In een uitspraak van 25 februari 2020 bepaalde het gerechtshof dat DPG Media door kan gaan met de verspreiding van haar huis-aan-huiskrant Stadsblad Utrecht. Het gerechtshof acht het aannemelijk dat een door DPG Media aangespannen bodemprocedure zal worden gewonnen door het bedrijf. Daarbij wordt verwacht dat de door de gemeente ingevoerde wijziging van de Afvalstoffenverordening (waardoor ook de huis-aan-huisbladen worden meegenomen in het opt-in systeem met de JA/JA-sticker) in strijd is met artikel 10 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en dat op die grond de verordening voor de huis-aan-huisbladen niet van toepassing is. 

De gemeente Utrecht besloot volgens NNP ten onrechte lokale huis-aan-huisbladen over één kam te scheren met reclamefolders. NNP wijst erop dat dit volgens VNG, minister Arie Slob en de NVJ de doodsteek kan betekenen voor de lokale journalistiek.

Roy Keller, voorzitter NNP: "In een tijd dat we elkaar hard nodig hebben en de informatievoorziening naar kwetsbare groepen, die vrijwel de hele dag binnenzitten, belangrijker is dan ooit, besluit Utrecht om de oorlog tegen de regionale en lokale journalistiek doodleuk door te zetten. Namens alle regionale en lokale journalisten doe ik een beroep op burgemeester Jan van Zanen (VVD), het College en de voltallige Utrechtse Raad om snel weer bij zinnen te komen en de oorlog tegen de regionale en lokale journalistiek te staken." 

De VVD heeft aangekondigd vragen te stellen aan de verantwoordelijk wethouder in de Utrechtse gemeenteraad. NNP is vooral boos op de gemeente Utrecht, omdat ten tijde van de coronacrisis veel huis-aan-huisuitgevers in een voortbestaancrisis zijn beland door gebrek aan adverteerders. De minister kondigde aan huis-aan-huiskranten financieel te steunen. Het Utrechtse college van B&W bestaat uit GroenLinks, D66 en Christenunie, waarbij GroenLinks de grootste partij is.

www.nnp.nl
www.utrecht.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie