NNP en NVJ luiden noodklok huis-aan-huiskranten
27-03-2020 13:52:00 | Door: David de Jong | hits: 1681 | Tags:

De Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) luiden de noodklok voor vele gratis huis-aan-huiskranten. Door de coronacrisis is volgens de NNP de lokale advertentiemarkt volledig ingestort. Gevolg is dat de inkomsten voor de lokale kranten op een dusdanig niveau is gekomen dat veel van deze uitgaven dreigen te moeten stoppen.

Veelal zijn de lokale kranten de enige onafhankelijke nieuwsbron voor lokaal nieuws. De lokale publieke omroepen worden door de lokale overheden gefinancierd. Toch vragen NNP en NVJ nu (lokale) overheidsfinanciering. Daarbij zijn zowel de regering als gemeenten aangeschreven. Daarnaast vragen uitgaven om financiële donaties van hun lezers.

Roy Keller, voorzitter van brancheorganisatie NNP: "Er zijn nu al huis-aan-huiskranten die noodgedwongen minder vaak kunnen verschijnen omdat de kosten hoger zijn dan de advertentieopbrengsten. Hierdoor komt de lokale nieuwsvoorziening in gevaar, juist in een periode dat de behoefte daaraan het grootst is.”

De uitgevers wijzen er op dat de lokale kranten essentieel zijn voor de lokale informatievoorziening ook in de coronacrisis. Zo kan ook nieuws over maatschappelijke lokale organisaties bij iedereen binnenkomen en kunnen ouderen beter op de hoogte blijven van mogelijkheden tot extra hulp.

Nederland telt nog bijna 400 HAH-titels. Een aantal daarvan wordt uitgegeven door DPG Media, NDC Mediagroep, BDUmedia. Mediahuis Nederland stopte in december met de Amsterdamse De Echo. DPG Media stopt met De Vonk (Alblasserdam) en Papendrecht Nieuwsblad. BDUmedia stopte met onder meer Witte Weekblad Aalsmeer/Uithoorn en Nieuwsblad IJmuiden nadat het in het najaar van 2019 al stopte met 15 Noordhollandse titels.

www.nnp.nl
www.nvj.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie