[Onderzoek] DPG Media: Effectiviteit van social media advertenties op verschillende platforms
01-12-2021 16:08:00 | Door: David de Jong | hits: 2615 | Tags:

Eerder werd al duidelijk uit onderzoek dat vertrouwen voor meer aandacht zorgt en uit een tweede onderzoek blijkt dat het vertrouwen in mediaplatforms een belangrijk factor is voor het succes van reclame. Nu blijkt uit recent onderzoek in opdracht van DPG Media, dat adverteren in vertrouwde context zorgt voor een grotere mate van merkherinnering én merkkoppeling. 

Onderzoeksopzet

Context Lab van onderzoeksbureau Kantar onderzocht het effect van social media-advertenties op verschillende platforms. In het onderzoek zijn advertenties op Facebook en Xtra Social met elkaar vergeleken. Via Xtra Social kunnen adverteerders social media-advertenties eenvoudig doorzetten naar online DPG Media-platforms. 

Het onderzoek is opgezet door twee groepen met elkaar te vergelijken. De controlegroep heeft de advertentie niet gezien en de exposed groep heeft de advertentie wel gezien. Deze groep gebruikers bezoeken het platform zoals gebruikelijk (ad exposure in context), gevolgd door een vragenlijst. Het verschil tussen de groepen geeft inzicht in de impact van een digitale advertentie. 

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een video-uiting van Campina. Deze is zowel getest in een Facebook- als Xtra Social-omgeving (van AD.nl en en de Gelderlander.nl). 

Vertrouwde content resulteert in hoger vertrouwen in reclame

Bezoekers van AD en de Gelderlander vinden de hoeveelheid reclame beter en daardoor ook minder storend, maar Facebook-gebruikers zijn daarentegen meer gewend aan advertenties. Het vertrouwen in de getoonde reclame ligt hoger op de sites van het AD en de Gelderlander dan op Facebook.

Video vaker afgekeken en wordt beter herinnerd op DPG Media-platforms

Kantar’s learnings bevestigen dat de advertenties in de feed op Facebook kort worden bekeken. Er is dus weinig tijd om het merk te laden of een boodschap over te brengen. DPG Media-platforms lijken hiervoor meer geschikt door hogere uitkijkratio’s. 

Op de DPG Media-nieuwssites (in article) herinnert men zich vaker de Campina-advertentie dan in de Facebook-feed. Ook is de merkkoppeling (Campina) sterker op de DPG Media-platforms, mede doordat er minder clutter is.

Meer informatie is hier te vinden.

www.dpggrow.nl
www.dpgmedia.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie