[Onderzoek] De Ondernemer: innovatie blijft ondanks coronacrisis hoog op de agenda staan
24-04-2020 17:01:00 | Door: David de Jong | hits: 2105 | Tags:

Uit het Nationaal Ondernemers Onderzoek blijkt dat bij ondernemers in het mkb innovatie hoog de agenda staat én blijft staan. 52 procent van de ondernemers geeft aan dat de coronacrisis geen invloed heeft op lopende innovatieprojecten. 44 procent ziet in het feit dat de werkzaamheden minder worden, juist ruimte voor innovatieprojecten.

Gerard van den Broek
, directeur bij De Ondernemer: "Deze percentages geven het onderscheid aan tussen de situatie zoals het is én hoe we ermee omgaan. Dat laatste is beheersbaar. Twee miljoen ondernemingen telt ons land, we zijn een handelsnatie, en als er iets opgelost moet worden, nieuwe ideeën nodig zijn, dan gaan we schakelen. Dat blijkt duidelijk uit ons onderzoek."

Ruim 1300 ondernemers hebben meegedaan aan het Nationaal Ondernemers Onderzoek, dat in opdracht van De Ondernemer werd uitgevoerd door Markteffect.

Gerard van den Broek: "De coronacrisis doet ook ontwikkelingen versnellen. Kijk naar het faciliteren van thuiswerken. Bedrijven die digitalisering voor zich uitschoven, doen dat nu wel. 32 procent van de ondernemers geeft aan direct te hebben geïnvesteerd in faciliteiten voor thuiswerken, 33 procent onderzoekt bovendien welke processen er verder nog kunnen worden gedigitaliseerd. Ook daar wordt geïnnoveerd."

61 procent van de ondernemers geeft in het onderzoek aan dat personeel in deze tijd voornamelijk behoefte heeft aan vertrouwen en perspectief. 55 procent van de bedrijven met 50 tot 200 mensen stelt dat het ziekteverzuim hoger is dan gemiddeld. 33 procent stelt dat medewerkers zelf met initiatieven komen, zowel binnen als buiten het bedrijf, onder meer om meer verbondenheid te creëren tussen medewerkers.

Gerard van den Broek: "Dit is essentieel voor hoe je nu met je mensen omgaat. We leven in een tijd dat het minder gaat over topdown instructies geven en meer over kwaliteiten benutten door dat adequaat te faciliteren. Uit diverse antwoorden op open vragen blijkt dat het wennen is, soms ook moeilijk, de controle te moeten loslaten."

Drie op de tien ondernemers zet nu marketingacties in om later de vruchten van te plukken en 22 procent zet acties in om andere ondernemers te stimuleren en versterken.

Gerard van den Broek: "Ook die percentages zetten ons op het spoor om de actie #supportondernemers uit te rollen. De Ondernemer zet met de collega’s van DPG Media expertise, netwerk en mediakanalen in om ondernemers te ondersteunen."


www.deondernemer.nl
www.dpgmedia.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie