Media Info Groep en RTV Monitor meten Media-aandacht seksueel wangedrag bij The Voice
27-01-2022 16:21:00 | Door: David de Jong | hits: 2717 | Tags:

Na maanden onderzoek werd donderdag, 20 januari 2022, de veelbesproken aflevering van #BOOS over talentenjacht The Voice (of Holland) op YouTube gezet. In deze uitzending spraken meerdere vrouwen over misstanden en seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom het televisieprogramma.

Sinds de eerste aantijgingen van misstanden rond The Voice, in december 2021, is het nieuws in bijna 3000 uitzendingen op radio, televisie & podcasts voorbij gekomen en in meer dan 6370 artikelen in landelijke dagbladen en landelijke nieuwswebsites. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van mediamonitoring bedrijven Media Info Groep en RTV Monitor.De productie van het BNNVARA-programma #BOOS, gepresenteerd door Tim Hofman en gepubliceerd op YouTube, is in nog geen week tijd bijna 10 miljoen keer bekeken. Rondom de publicatie waait een heuse mediastorm. Voor dit artikel deden mediamonitoring bedrijven Media Info Groep en RTV Monitor samen onderzoek naar het aantal vermeldingen van en het sentiment op termen en onderwerpen gerelateerd aan de misstanden bij het The Voice, de uitzending van #BOOS en de hoofdpersonen waar het in deze kwestie om gaat. 

Zoektermen

Om een algemeen beeld te schetsen van het aantal vermeldingen in de audiovisuele media, landelijke dagbladen en nieuwssites keek men naar (een combinatie van) de volgende zoektermen: mediastorm, hoofdpersonen uit de rel: Jeroen Rietbergen, Ali B, John de Mol, Marco Borsato, Martijn Nieman, maker Tim Hofman, de programma’s waar het om gaat: The Voice (of Holland), The Voice Kids, #BOOS, de producenten en zenders: Talpa, ITV, BNN VARA, RTL Nederland en de aantijgingen: seksueel wangedrag, misstanden, grensoverschrijdend (seksueel) gedrag. De producent is overigens ITV Studios, niet ITV. De omroep heet BNNVARA en niet BNN en VARA los van elkaar. Het huidige bedrijf van John de Mol heet Talpa Network. Daarop is overigens geen onderzoek gedaan.

Er is voor dit onderzoek gekeken naar vermeldingen van bovenstaande termen vanaf 14 december 2021. Dit was het moment dat bekend werd dat er tegen een van de voormalige coaches uit de programma’s The Voice en The Voice Kids, Marco Borsato, aangifte werd gedaan. Vervolgens is er gekeken naar vermeldingen vanaf 15 januari 2021; op deze dag maakte RTL Nederland de uitzendingen van de Voice (tijdelijk) te schorsen, nadat deze in het kader van wederhoor gevraagd waren om een reactie op de BOOS-uitzending voordat deze zou worden uitgezonden. In reactie op de aantijgingen besluit RTL Nederland direct te stoppen met het uitzenden van het programma. 

Twee dagen later, op 17 januari 2021, komt een van de andere hoofdpersonen uit de kwestie, Jeroen Rietbergen, naar buiten met een verklaring, bevestiging en excuses. De uitzending van de veelbesproken #BOOS-aflevering was donderdag 20 januari 2022. Om een goed beeld te krijgen van alle vermeldingen in de bladen, audiovisuele uitzendingen en talkshows die volgden, hebben Media Info Groep en RTV Monitor ervoor gekozen om data te verzamelen tot en met het weekend na deze uitzending: zondag 23 januari 2022. 

Audiovisuele media (radio, televisie en podcast)

RTV Monitor heeft onderzoek gedaan naar uitgezonden content op Nederlandse radio, televisie- en podcast-uitzendingen (programma’s die nieuws en actualiteiten verzorgen) tussen 14 december 2021 en 23 januari 2022 (gemonitord vanaf de bekendmaking van de aangifte tegen Marco Borsato tot en met het weekend na de uitzending van #BOOS).

Door te zoeken op een combinatie aan zoektermen met hierin de de verschillende hoofdpersonen en termen uit de rel, zoals eerder genoemd, komt RTV Monitor op de volgende conclusie: het nieuws over seksueel wangedrag bij The Voice is in bijna 3000 uitzendingen voorbijgekomen. 

 

Zoekterm

Gevonden in aantal uitzendingen RTV en podcasts 

Algemeen (combinatie hoofdpersonen, programma, zenders en aantijgingen)

2954 uitzendingen

The Voice (of Holland) 

2512 uitzendingen

Seksueel wangedrag / misstanden / grensoverschrijdend (seksueel gedrag)

2064 uitzendingen

BOOS

1168 uitzendingen

Jeroen Rietbergen 

1083 uitzendingen

ALI B 

1059 uitzendingen

Marco Borsato 

933 uitzendingen

John de Mol 

706 uitzendingen

Tim Hofman 

561 uitzendingen

Talpa 

441 uitzendingen

BNN VARA

398 uitzendingen

ITV 

156 uitzendingen

Om deze data in een referentiekader te plaatsen: rond het nieuws van de moord op Peter R. de Vries werd in 2021 ruim 8400 keer genoemd in uitzendingen van Nederlandse landelijke  audiovisuele media. Hierbij gaat het om een soortgelijk heftig en nieuwswaardig onderwerp, maar dit zijn de vermeldingen van een heel jaar. De bijna 3000 vermeldingen in alleen al audiovisuele media van het nieuws rondom The Voice zijn gepubliceerd in een veel kleiner tijdsbestek. 

Landelijke dagbladen en nieuwswebsites

Media Info Groep deed hetzelfde onderzoek, maar dan naar vermeldingen van het nieuws rondom The Voice in dezelfde periode in de landelijke dagbladen en publicaties op online nieuwssites. Het algemene nieuws (een combinatie van de hoofdpersonen, gerelateerde programma’s, zenders en de aantijgingen) over seksueel wangedrag bij The Voice was in ruim 6370 artikelen te lezen. Een kanttekening: op zondagen verschijnen er geen dagbladen, vandaar de daling in aandacht zoals te zien in de grafieken. 

Zoekterm 

Gevonden in aantal publicaties dagbladen en online nieuwssites

Algemeen (combinatie hoofdpersonen, programma, zenders en aantijgingen)

6372

Grensoverschrijdend gedrag 

4371

The Voice (of Holland) 

3748

BOOS 

1899

Ali B 

1864

Jeroen Rietbergen 

1829

Marco Borsato 

1416

John de Mol 

1244

Tim Hofman 

1090Media Info Groep heeft voor deze analyse ook gekeken naar de soort berichtgeving in de dagbladen en online. Opvallend hieraan is dat de dagbladen AD, Telegraaf en Volkskrant vooral aandacht geven aan de namen van de verdachten (Jeroen Rietbergen, Ali B & Marco Borsato) of de betrokken organisaties. Kranten NRC en Trouw vermelden daarentegen vaker de termen wangedrag/grensoverschrijdend (seksueel) gedrag.

Aantal vermeldingen hoofdpersonen (Jeroen Rietbergen, Ali B & Marco Borsato)


Aantal vermeldingen aantijgingen (wangedrag, grensoverschrijdend seksueel gedrag)


Sentiment: van positief naar negatief

Door te kijken naar de toon van de publicaties kan Media Info Groep ook sentiment meten. Het is niet geheel verrassend dat alle berichtgeving voor de bekendmaking van de misstanden over alle hoofdrolspelers, programma’s en bedrijven vooral positief was (dus voor 14 december 2021). Bij artikelen waarin The Voice, Marco Borsato en Ali B genoemd worden, duikt vooral vanaf 21 januari (de dag na de uitzending van BOOS) het sentiment in de rode cijfers. Bij Marco Borsato is te zien dat er rond de aangifte tegen hem, naar buiten gebracht op 14 december, veel negatieve publiciteit is. Ali B geniet op dat moment juist nog van positieve aandacht in de aanloop naar het nieuwe seizoen van The Voice (start 14 januari). De grafieken geven de cijfers een optelsom aan van negatieve en positieve artikelen bij elkaar: het sentiment.

www.mediainfogroep.nl
www.rtvmonitor.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie