Seksclubs bereiden zich voor op heropening: Het is erop of eronder winnaar beste (kranten)kop 2021
22-12-2021 10:25:00 | Door: David de Jong | hits: 2345 | Tags:

Seksclubs bereiden zich voor op heropening: Het is erop of eronder van regionale omroep RTV Drenthe is verkozen tot beste (kranten)kop van het jaar 2021. De winnaar is in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op (BNNVARA) bekendgemaakt.

De nieuwskop van RTV Drenthe uit mei 2021 won met 14,2 procent van alle uitgebrachte stemmen. 

De verkiezing van Beste (krantenkop) van het jaar wordt jaarlijks georganiseerd door het Twitter- en Instagramaccount Top die (kranten)kop, waarop dagelijks pareltjes van (kranten)koppen uit Nederlandstalige media worden uitgelicht. Het is een initiatief van freelancejournalist Rutger de Quay en media-ondernemer Richard Otto. 

Hierbij de top 5:

1) Seksclubs bereiden zich voor op heropening: Het is erop of eronder - van RTV Drenthe (14,2 procent)
2) Red Bull vindt het uiterst verdacht dat Mercedes plotseling vleugels heeft - van NOS Sport (12,4 procent)
3) Volkswagen sluit Braziliaanse variant wegens nieuwe golf - van NU.nl (9,7 procent)
4) Repetities Jostiband soberder door corona: Het is repeteren met een handicap - van Omroep West (8,8 procent)
5) Apeldoorn laat Nobelprijswinnaar Willem Röntgen stralen - van Omroep Gelderland (7 procent)
 
Rutger de Quay: “Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwskoppen over het coronavirus en de pandemie genomineerd. Opvallend was wel dat de koppen een stuk luchtiger waren dan vorig jaar. Niet alleen voor de lezer, maar ook voor de journalist is corona een dagelijks onderdeel van het nieuws geworden, waardoor er bijna 2 jaar pandemie  soms ook wat ludieker mee wordt omgegaan.”
 
Richard Otto: “In het verleden waren het de landelijke krantenkoppen die hoog scoorden. De lijst is dit jaar een stuk diverser. De lezer consumeert steeds meer het nieuws online en dat is terug te zien in de top 5, waar enkel online nieuwskoppen in staan vermeld. Ook de regionale publieke omroepen zien het belang van een goede opvallende kop. Drie regionale nieuwskoppen hebben de top 5 gehaald.”
 
In 2020 brachten Richard Otto en Rutger de Quay het boek Pareltjes van (kranten)koppen uit, met de mooiste (kranten)koppen van de afgelopen jaren. In het boek geven enkele experts uit het werkveld, onder wie Guido den Aantrekker (Story) Jaap van de Venis (De Speld), Bastiaan Nagtegaal (NRC) Joris van Lierop (The Content Exchange), Marcel Vink (De Telegraaf) en Angela de Jong (AD), antwoord op de vraag wat volgens hen een goede (kranten)kop is.

www.tensmedia.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie