Talpa Network verkoopt het ANP aan Chris Oomen
28-05-2021 13:24:00 | Door: David de Jong | hits: 3154 | Tags:

Talpa Network verkoopt het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) aan Chris Oomen, voormalig topman van zorgverzekeraar DSW. 
 
Chris Oomen koopt het ANP vanuit zijn wens om het persbureau voor de lange termijn continuïteit te bieden. Het ANP is onderdeel van het Nederlands maatschappelijk erfgoed. Het persbureau voorziet Nederland sinds 1934 van een onafhankelijke journalistieke feitenbasis en vervult daarmee volgens eigen zeggen een belangrijke maatschappelijke taak. Het ANP is volgens Talpa Network financieel gezond en is er een groeistrategie voor de komende jaren. Deze combinatie van factoren is voor Chris Oomen ideaal. De ondernemer wil het ANP dan ook voor de lange termijn in portefeuille houden.
 
Talpa Network kocht het persbureau in 2018 van Vereniging Veronica bij de start van het netwerk. Inspelend op de continu veranderende markt en de impact van de coronacrisis heeft Talpa Network het accent in de strategie enigszins verlegd en meer focus aangebracht. Daardoor past het ANP niet langer als een van de kernonderdelen binnen het netwerk. John de Mol, eigenaar van Talpa Network, ziet de verkoop als een logische stap. John de Mol: "Het ANP is een prachtig bedrijf, maar de synergie met Talpa Network is vanwege onze focusverlegging afgenomen. Ik ben verheugd dat het ANP met Chris Oomen een uitstekende eigenaar krijgt voor de lange termijn."
 
Martijn Bennis, algemeen directeur van het ANP: "Het ANP heeft een groot belang bij een eigenaar die oog heeft voor zowel het maatschappelijke als het financieel rendement. Oomen heeft steeds gezegd dat hij een aandeelhouder is, met de nadruk op houder. Ik heb de samenwerking met Talpa Network altijd als zeer plezierig ervaren en partijen zullen de prettige samenwerking voortzetten. Ik heb begrip voor het feit dat Talpa Network streeft naar activiteiten die een Network vormen en elkaar versterken."
 
Het huidige management en Chris Oomen hebben elkaar gevonden in de ambitie om het ANP verder te ontwikkelen, financieel gezond te houden en tegelijk de betekenis van het ANP als onafhankelijke nieuwsleverancier te vergroten. Het directieteam van het ANP verbindt zich voor meerdere jaren aan het ANP.
 
Freek Staps, hoofdredacteur van het ANP:  "Chris Oomen heeft zich uitgesproken voor onze kernwaarden en de journalistieke onafhankelijkheid die onze afnemers en heel Nederland van ons verwachten. Hij onderschrijft onze maatschappelijke rol en waarborgt de redactiestatuten. Hiermee ontstaat een degelijke basis voor ons werk dat gediend is bij kalmte en stabiliteit. Nieuws zelf is al hectisch genoeg. Onze ondernemingsraad en redactieraad hebben ingestemd met deze overname."

Jacques Kuyf blijft lid van de Raad van Commissarissen in de rol van voorzitter. Chris Oomen draagt twee nieuwe commissarissen voor.

www.anp.nl
www.talpanetwork.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie