Tweakers gaat samenwerken met politie voor opsporing
08-06-2020 07:59:00 | Door: David de Jong | hits: 2325 | Tags:

Tweakers start onder de naam Blueweb vanaf juni 2020 een samenwerking met de Nederlandse politie. Daarbij wil de politie publiek betrekken in misdaadonderzoeken op het vlak van techniek en technologie.

Franki Klarenbeek, coördinator van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie van de Politie: "We vragen communityleden van technologieplatform Tweakers mee te denken in digitale opsporingsonderzoeken. Daarmee willen we misdrijven oplossen. Het publiek betrekken bij opsporingsonderzoeken is essentieel voor het oplossen van misdrijven. Om die reden heeft de politie ook de bevoegdheid om - met toestemming van het Openbaar Ministerie - het publiek te betrekken bij de opsporing. De meest succesvolle manier waarop we dit al tientallen jaren doen, is het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht. Wekelijks kunnen we opsporingsonderzoeken oplossen dankzij tips en informatie van de kijkers."

Wanja Allessie, directeur DPG Technology van Tweakers: "We delen opsporingsinformatie uit digitale onderzoeken een doelgroep die daar bijzonder veel kennis en ervaring in heeft en bovendien heel groot is: Tweakers heeft miljoenen bezoekers per maand en meer dan 700.000 leden. Wij hebben met onze experts en community enorm veel kennis in huis en het zijn mensen die écht leven voor tech. Mooi om te zien dat ons tech-platform nu haar steentje kan bijdragen om online misdrijven op te lossen." 

Blueweb start als pilot met het opsporingsonderzoek 26Ramsey. Dit is een onderzoek dat al langere tijd draait bij het Team High Tech Crime van de politie. Digitaal rechercheurs hebben zeer intensief onderzoek verricht. Met resultaten, maar nog zonder aanhoudingen. Naast het onderzoek 26Ramsey maken twee andere opsporingsonderzoeken deel uit van de pilot.

Maarten van het Team High Tech Crime bij de Politie: "Dit onderzoek gaat over criminelen die factuurfraude pleegden door facturen van bedrijven te onderscheppen en de betalingsgegevens aan te passen. Zo zijn alleen al binnen het onderzoek 26Ramsey vele honderdduizenden euro’s buitgemaakt en witgewassen via bitcoinconstructies. Daarnaast werd er vacature- en identiteitsfraude gepleegd. We denken dat communityleden van Tweakers het onderzoek verder kunnen helpen, net zoals de kijkers van Opsporing Verzocht dat doen."

Geïnteresseerde tweakers kunnen zich vanaf 1 juni aanmelden om mee te doen aan de pilot. Tweakers selecteert daarna leden met expertise op verschillende gebieden. Voor deze gebruikers maakt Tweakers een besloten groep aan waar vervolgens onderzoeksvragen geplaatst worden. Maarten: "In die groep delen we onze onderzoeksvraagstukken. Daarmee hopen we natuurlijk dat de communityleden op nieuwe inzichten komen voor ons onderzoeksteam. Juist omdat we niet weten hoeveel informatie er op ons af zal komen, starten we Blueweb met een relatief kleine en besloten groep. Onze digitale rechercheurs nemen zelf ook deel aan de besloten Tweakersgroep."

De politie kijkt uit naar de uitkomsten van de pilot en hoopt daarna meer opsporingsonderzoeken te kunnen delen met Tweakers.

www.politie.nl
www.tweakers.net
www.dpgmedia.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie