Universiteit van Nederland en de Persgroep komen met Wat zegt de wetenschap?
04-04-2019 12:56:00 | Door: David de Jong | hits: 4359 | Tags:

De Persgroep Nederland en de Universiteit van Nederland gaan hun samenwerking uitbreiden met het format Wat zegt de wetenschap? Doel van de serie is nieuwsfeiten te plaatsen in een meer wetenschappelijke context. De videoclips zijn te zien op AD.nl en de sites en apps van de regionale titels van de Persgroep. Sinds 2018 werken de Persgroep en Universiteit van Nederland samen. Bij nieuwsberichten werden passende video's geplaatst van colleges van de universiteit. Nu sluiten ook alle 14 universiteiten aan als derde partner.

De clips in de serie Wat zegt de wetenschap? hebben een lengte van vier tot vijf minuten. Onderwerpen die aan bod kunnen komen, zijn bijvoorbeeld Is zomer- of wintertijd beter voor ons?,  Wat doet een maand zonder alcohol met je?, Kan Nederland zonder kernenergie? of Wat is de kans dat jouw date slaagt?. Nederlandse universiteiten zullen hiervoor wetenschappers aanbevelen of beschikbaar stellen. Soms staat een aflevering op zichzelf, maar vaak is de video gekoppeld aan een bijdrage over hetzelfde onderwerp in de wetenschapsrubriek in de zaterdagkranten van AD en de regionale titels. Recent is de pilot van de serie opgenomen met steun van Stichting Democratie & Media.
 
Pieter Duisenberg, voorzitter Vereniging van Universiteiten (VSNU): "Direct betrokken bij deze serie zijn alle 14 Nederlandse universiteiten. Zij hebben een groot aandeel binnen de samenwerking via het beschikbaar stellen en aanbevelen van de juiste wetenschappers. Als universiteiten zijn wij continu bezig om kennis met de samenleving te delen. Het initiatief Universiteit van Nederland met de korte online colleges steunen wij daarom sinds het prille begin. Daar komt nu ‘Wat zegt de wetenschap’ bij. Wij zien hierin een aantrekkelijke manier om wetenschap bij een nog breder publiek onder de aandacht te brengen".
 
Erik van Gruijthuijsen, directeur journalistiek de Persgroep: "We kennen bij AD.nl en de regiosites veel videosamenwerkingen, op gebieden als sport, entertainment en koken en eten. Maar behalve onderhoudende content willen we onze bezoekers ook relevante content aanbieden, video's die dieper steken. Daarom distribueren wij al enige tijd de mooie, sterk op uitleg gerichte video’s van de colleges van Universiteit van Nederland. Nu gaan we een stap verder door samen nieuwe verhalen te ontwikkelen. Wetenschap op die manier brengen past goed bij onze redactionele koers, waarbij we graag mensen willen helpen zaken beter te begrijpen."
 
Roel Bellinga, bestuurder bij de Universiteit van Nederland: "Al sinds de start willen we bijzondere verhalen van topwetenschappers gratis beschikbaar maken voor heel Nederland. Dat is ons nu al meer dan 800 keer gelukt. Met het initiatief ‘Wat zegt de wetenschap’ brengen we dat podium samen met de Nederlandse universiteiten en de Persgroep nu ook dichterbij de actualiteit. We laten wetenschappers, die hun uitspraken baseren op jarenlang onderzoek, uitzoomen bij nieuwsonderwerpen en voorzien deze van context. Dat maakt deze samenwerking ook zo sterk. Ze vertrekt vanuit de inhoud en niet vanuit een marketingoogpunt."

www.persgroep.nl
www.vsnu.nl
www.universiteitvannederland.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie