28 digitale Mupi’s van JCDecaux in Amsterdam Centrum mogen voorlopig blijven van rechter
22-03-2019 15:22:00 | Door: David de Jong | hits: 4785 | Tags:

De 28 digitale mupi's in Amsterdam Centrum mogen tot 15 juni 2019 blijven. Dit heeft de voorzieningenrechter bepaald in een kort geding dat JCDecaux heeft aangespannen tegen de gemeente Amsterdam. Daarmee heeft voorzieningenrechter de gemeente Amsterdam op de vingers getikt. GroenLinks- en SP-bestuurders hebben daarmee een juridische tik op de vingers gekregen omdat de belangen van de exploitant niet zijn mee overwogen en het besluit onvoldoende is gemotiveerd.

De gemeente Amsterdam dient binnen 6 weken een nieuw besluit met juridisch sluitende motivering te nemen, met daarbij in overweging nemende dat de digitale mupi's tot 15 juni mogen blijven. De rechter stelt echter ook het toekomstige beleid van de gemeente Amsterdam bewegende beelden op die locaties niet zal toestaan vanwege aangenomen moties van GroenLinks, SP en de PvdA in de gemeenteraad en JCDecaux deze daarom niet permanent zal mogen exploiteren.

In steeds meer steden wereldwijd doet digitaal straatmeubilair met bewegende beelden zijn intrede. In het coalitieakkoord van de gemeente Amsterdam is echter de wens opgenomen om bewegend beelden uit het straatbeeld te weren. De Amsterdamse coalitie bestaat uit GroenLinks als grootste partij met D66, PvdA en SP. 

Beleid voor het weren van bewegende beelden is nog in de maak en wordt deze zomer verwacht. Tot die tijd verleende Centrum tijdelijke vergunningen voor de 28 Mupi’s aan JCDecaux. Nadat er vorig jaar diverse bezwaren op waren binnen gekomen, weigerde de gemeente Amsterdam een nadere toelichting te geven aan de bezwarencommissie. Zodoende kon de commissie niet anders dan de bezwaren gegrond verklaren en dacht de gemeente Amsterdam alsnog onder de vergunningen uit te kunnen.

De rechter oordeelt dat de Gemeente Amsterdam dit niet had mogen doen. Ook de dwangsom die de gemeente JCDecaux wilde opleggen is hiermee van tafel. De Mupi’s mogen blijven staan. Het verzoek om ze langer dan 15 juni 2019 te mogen laten staan heeft de rechter echter afgewezen omdat die buiten de vergunningenperiode valt.

Sinds 1985 levert en beheert de bushokjes en Mupi’s in de gemeente Amsterdam. Met de reclameinkomsten wordt het nieuwe meubilair geplaatst en onderhouden. Aanvullend daarop krijgt de gemeente een vaste afdracht van de reclame inkomsten. Sinds 2012 is in het contract opgenomen dat de posters vervangen mogen worden voor digitale schermen. Hiervoor moet wel een nieuwe vergunning worden aangevraagd.

Hannelore Majoor, algemeen directeur JCDecaux: "Het besluit van Centrum om ons te dwingen de objecten weg te halen heeft ons zeer verrast. Het ging in tegen de afspraak die we hadden om het nieuwe beleid af te wachten en stond haaks op onze lange samenwerking met de stad. We zijn blij dat de rechter ons nu gelijk geeft en hopen dat we in het vervolg er in goed overleg met de Gemeente uit kunnen komen.”

GroenLinks stadsdeelbestuurder Micha Mos zei eerder over Mupi's: "Dit soort reclame draagt bij aan de vercommercialisering van de openbare ruimte en doen afbreuk aan de leefbaarheid en verkeersveiligheid." Een woordvoerder van de stadsdeelbestuurder gaf aan dat dit beleid ongewijzigd is, en de uitspraak daar niets aan verandert.

De rechterlijke uitspraak is te vinden door hier op te klikken.

www.jcdecaux.nl
www.amsterdam.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie