Amsterdam Centrum gaat door met verbieden digitale mupi's
25-03-2019 17:52:00 | Door: David de Jong | hits: 5188 | Tags:

Stadsdeel Amsterdam Centrum gaat door met het ingezette beleid om digitale mupi's te verbieden. Dit zegt GroenLinks stadsdeelbestuurder Micha Mos in een reactie op de uitspraak van de rechter die de gemeente Amsterdam gebood de 28 digitale mupi's tot 15 juni 2019 toe te blijven staan.

Micha Mos: "Het is jammer dat het iets langer duurt, maar uiteraard respecteren we de uitspraak van de rechter. In juni 2019, als de tijdelijke vergunningen aflopen, zullen de bewegende reclames alsnog uit de binnenstad verdwijnen.'' In de optiek van de stadsdeelbestuurder zouden de digitale mupi's de leefbaarheid en verkeersveiligheid in gevaar brengen.

Het hoofdstedelijke stadsdeel Centrum wijst er op dat het besluit op bezwaar niet ging om het verbieden in het beleid, maar om het intrekken van de vergunningen. Volgens een woordvoerster, die mede namens wethouder Laurens Ivens van de SP reageert, zal de gemeente niet verder procederen, maar vanaf 15 juni simpelweg via bestuurlijke beslissingen geen reclamezuilen met bewegende beelden toestaan.

Dit beleid is een gevolg van aangenomen moties van GroenLinks, SP en de PvdA in de gemeenteraad, die samen met D66 het Amsterdamse College van Burgemeester & Wethouders vormen. JCDecaux, de exploitant van de reclamezuilen zag eerder tijdelijke vergunningen subiet ingetrokken worden. Via de voorzieningenrechter kreeg JCDecaux gelijk in de zin dat dit niet op deze wijze mocht van de rechter. 

Sinds 1985 levert en beheert JCDecaux de bushokjes en Mupi's in de gemeente Amsterdam. Met de reclameinkomsten wordt het nieuwe meubilair geplaatst en onderhouden. Aanvullend daarop krijgt de gemeente Amsterdam een vaste afdracht van de reclame inkomsten. Sinds 2012 is in het contract opgenomen dat de posters vervangen mogen worden voor digitale schermen. Hiervoor moet wel een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Juist deze vergunningen zullen aldus niet meer afgegeven worden.

Het bericht over de rechterlijke uitspraak over het tot 15 juni mogen blijven exploiteren van de digitale mupi's is te vinden door hier op te klikken.

www.amsterdam.nl
www.jcdecaux.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie