Amsterdam Centrum verbant digitale mupi’s
30-01-2019 13:42:00 | Door: David de Jong | hits: 3014 | Tags:

Het stadsdeel Amsterdam Centrum maakt een einde aan bewegende reclamebeelden. Daartoe heeft het door Groenlinks gedomineerde stadsdeelbestuur de tijdelijke vergunningen van 28 digitale mupi's ingetrokken. Volgens het stadsdeelbestuur zijn de mupi's in strijd met het zogeheten stedelijk kader buiterenclame en is aansluiting gezocht bij deze regels bij het ontbreken van beleid. De exploitant (JCDeceaux) moet stoppen met de bewegende reclamebeelden en nieuwe vergunningen aanvragen voor mupi's met stilstaande reclame, ofwel de mupi's verwijderen.

Medio juli dit jaar verwacht het stadsdeel dat de binnenstad van de hoofdstad volledig vrij zal zijn van reclamezuilen met begewende reclamebeelden op straat. De tijdelijke vergunningen van 7 andere mupi's verlopen dan. Nieuwe vergunningsaanvragen voor mupi's met bewegende reclamebeelden zullen worden geweigerd.

Belangenbehartigende organisaties van vooral hoofdstedelijke bewoners waaronder Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, bewonersraad Nieuwmarkt/Groot Waterloo, Comité Westelijke Grachtengordel, huurdersvereniging Centrum en Wijkcentrum d'Oude Stadt maakten bezwaar tegen de vergunningen. Hierna heeft het stadsdeelbestuur een heroverweging gemaakt en de vergunningen alsnog geweigerd.

Sinds het nieuwe stadsbestuur haar intrede deed, worden verschillende manieren van vercommercialisering van de openbare ruimte tegen gegaan. De I Amsterdam letters moesten op initiatief van Groenlinks al eerder verdwijnen bij het Rijksmuseum.

Het beleid voor buitenreclame wordt daartoe ook herzien. Stadsdeelbestuurder Micha Mos van Groenlinks: "Het College van Burgemeester & Wethouders wil bewegende reclame uit de stad weren. Het terugdringen van deze mupi's met bewegende reclamebeelden sluit goed aan bij deze ambitie. Dit soort reclame draagt bij aan de vercommercialisering van de openbare ruimte en doet afbreuk aan de leefbaarheid en verkeersveiligheid. Met dank aan betrokken bewoners hebben we deze vergunning voor de 28 mupi's heroverwogen."

De woordvoerder van JCDecaux geeft desgevraagd als verguninghouder aan wel van het besluit op de hoogte gebracht te zijn, maar heeft nog geen kennis kunnen nemen van de motivering van het besluit tot intrekking van de vergunning. Dit aangezien die overwegingen (nog) niet gestuurd zijn aan JCDecaux. JCDecaux wil dat afwachten alvorens een verder reactie te geven.

www.amsterdam.nl
www.jcdecaux.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie