[Column] Raymond van Kasterop: Sexy DOOH
02-05-2019 10:25:00 | Hits: 7070 | columnist: Raymond van Kasterop | Tags:

Het is een perfect medium om bereik op bouwen, het wordt niet als irritant ervaren en we merken het meteen aan de verkoopcijfers als we outdoor hebben ingezet. Allemaal uitspraken die ik de afgelopen periode uit de mond van adverteerders heb gehoord. Outdoorreclame wordt vaak, door zowel grote als kleine merken, de hemel in geprezen. Dat is natuurlijk fijn om te horen, maar ondanks deze lofzang blijft het aandeel van outdoor in de mediamix stabiel. Het aandeel schommelt sinds jaar en dag rond de 5 procent. Dat is positief, zeker als je ziet dat bij andere traditionele mediumtypes de daling al een tijd is ingezet. Maar toch denk ik dat we met z’n allen meer uit het mediumtype kunnen halen. En met z’n allen bedoel ik: wij als branche, adverteerders en mediabureaus en creatieve bureaus samen.

Natuurlijk snap ik dat je als adverteerder keuzes moet maken. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Maar waarom pakt outdoor maar 5 procent van de taart? Misschien is het onwetendheid. Je merkt het bijvoorbeeld bij reclamebureaus, die vaak al betrokken zijn bij het ontstaan van een campagne. De combinatie van bewegend beeld en geluid maakt het makkelijker om emoties op te roepen en dat is leuk om te creëren. Een statische poster is dan toch minder sexy dan een televisiecommercial of een online advertentie. Maar zijn reclamebureaus dan wel op de hoogte van de digitale mogelijkheden in outdoor?

Digital outdoor advertising is namelijk veel meer dan het digitaal weergeven van een analoge poster. Neem Netflix, dat inspeelt op actualiteiten door gifjes te tonen van films en series. Denk aan een toepasselijk gifje uit een bekende film; direct nadat het nationale voetbalelftal wordt uitgeschakeld, op het moment dat het regent, of als het bijna weekend is. Kortom, digital outdoor advertising biedt ontzettend veel mogelijkheden om op het juiste moment én op de juiste plaats je boodschap te tonen. Als adverteerder ben je dan niet alleen relevant, maar creëer je ook nog eens een massabereik.

Naast digital is het ook met traditionele postercampagnes nog steeds mogelijk een enorme impact te creëren. Denk aan recente campagnes van Suitsupply en Radio 538, die het nieuws haalden zodra de eerste posters werden opgehangen. Het creëren van impact valt of staat met de creatie. Helaas zien we nog steeds posters, zelfs van grote merken, waarop bijvoorbeeld het logo in het wit op een lichtgrijze achtergrond wordt geplaatst of waar de afzender klein in de hoek is weggefrommeld. Gelukkig kunnen we uitingen vooraf doormeten. Hiermee voorkomen we dat mensen in de belangrijke eerste drie tot vijf seconden dat ze een uiting zien, de boodschap of de afzender missen. Om het belang van creatie te benadrukken bij adverteerders hebben we onlangs een kennissessie georganiseerd bij Unilever. Media Director Harry Dekker vatte het mooi samen: “Outdoorexploitanten bieden het podium, maar wij moeten dat podium wel pakken.”

Ik ben natuurlijk enigszins bevooroordeeld als ik zeg dat outdoor een prachtig medium is. Iets wat wij als exploitant ook dagelijks uitdragen, maar misschien moeten wij dat als branche ook nog meer doen. Er is namelijk nog zoveel meer uit te halen!

Raymond van Kasterop is commercieel directeur van Clear Channel Nederland

www.clearchannel.nl 

 

Deze column is eerder gepubliceerd in het Cross Media Jaarboek 2019. 

Het overzicht van de winnaars van de Cross Media Awards 2019 staat hier

www.crossmediacongres.nl
www.crossmediaawards.nl

 

Sponsors.
  • `
  • `
  • `
  • `
  • `

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie