[Interview] Guy Grimmelt over het voorspellen van impact
31-12-2018 10:08:00 Door: | Hits: 6042 | Tags:

Eind 2018 lanceren Exterion Media en MeMo² de Outdoor Ad Impact Forecaster waarmee de bedrijven adverteerders en bureaus binnen 48 uur een betrouwbare voorspelling over de impact van een traditionele buitenreclamecampagne kunnen geven. We spreken met Guy Grimmelt, Marketing & Business Development Director van Exterion Media, over de tool.

Dag Guy. Kun je uitleggen wat de Outdoor Ad Impact Forecaster is?

Een makkelijke en snelle tool die de impact van de creatie voorspelt op basis van honderden OOH-onderzoeken en het advies van de specialisten van Memo2 en Exterion Media. De ontwikkelde alogoritmes bepalen de score op basis van onder andere contrast, logo’s, het aantal informatie-cues, merkbekendheid, omvang van de out of home-campagne en de inzet van andere media.

Hoe werkt het?

Voor ons is het vrij ingewikkeld, maar voor de klant eigenlijk best simpel: 1. Vul een formulier in met een aantal vragen betreffende de campagne die je wilt inzetten, merk, bekendheid, et cetera. 2. Uploaden van de uiting(en). 3. 48 uur wachten en voilà!

Wat is voorafgegaan aan de ontwikkeling van de tool?

MeMo² en wij hebben de afgelopen jaren honderden effectonderzoeken gedaan en al die data zijn met behulp van artificial intelligence samengevoegd tot een tool die de impact van de creatie kan voorspellen. Veel werk, veel data en veel uren dus. We werken inmiddels al drie jaar aan verdieping van ons medium door middel van onderzoek.

Wat is de meerwaarde? Het tussentijds aanpassen van een campagne kost tijd en geld…

De meeste tools die er al zijn kosten veel geld (duizenden euro’s)  en veel tijd (een week of meer), twee dingen die er vaak niet zijn, maar aan de andere kant weten we ook dat zelfs de kleinere aanpassingen een grote impact kunnen hebben. Vandaar dat we het snel (48 uur) en tegen relatief lage kosten (onder de duizend euro) hebben weten te realiseren, waarbij we altijd uitgaan van het bestaande idee en daarbinnen de beste aanpassingen adviseren. Als de tijd en de creatieve ruimte er zijn, maken we soms zelfs een echt alternatief.

Welke adverteerders/bureaus hebben ervan gebruikgemaakt en wat is de feedback?

We zijn pas net begonnen, dus ik kan nog geen lijst van honderd adverteerders overleggen en velen willen dat liever ook niet aangezien de campagnes vaak nog moeten starten of om andere redenen, maar we zijn meer dan blij met de resultaten zover en de feedback uit de markt. Inmiddels zijn er toch al tientallen gemaakt.

Wat kost het klanten om de tool te gebruiken?

Onder de duizend euro voor een eenmalig campagne, maar voor grotere adverteerders, reclame- of mediabureaus hebben we een strippenkaart gemaakt waardoor de kosten nog lager worden. We doen dit niet om direct geld mee te verdienen. Het allerbelangrijkste is dat ons medium op creatief gebied zo goed mogelijk wordt benut en dat we elkaar helpen. Dat, en de kracht van dat medium en ons eigen netwerk, maken dan klanten terugkomen.

Wat gaat er in 2019 gebeuren op OOH-gebied en binnen Exterion Media?

Wij zullen gaan zien wat de overname door Global gaat brengen. Qua medium zal 2019 bepalen of we nog meer DOOH op straat zullen zien of dat gemeenten juist DOOH op straat gaan tegenhouden. De taskforce DOOH van het IAB zal daar een rol in kunnen spelen. We zullen als gehele markt strakke richtlijnen moeten bepalen voor opdat we de valkuilen van de traditionele digitale kanalen niet nog eens dunnetjes overdoen. Tevens moeten we de combinatie met andere media veel sterker maken. Onze samenwerking met de tv-wereld is daar een voorbeeld van, evenals onze meerweekse strategie. Het wordt een spannend jaar, temeer omdat de veranderingen steeds sneller gaan. Het zal wel weer knallen worden, veel proberen, vaak vallen en weer opstaan en doen!

 

Wat is het laatste nieuws?

De feestdagen betekenen altijd even de tijd hebben om op adem te komen, want met al het nieuws van de afgelopen tijd over samenwerkingen, overnames en de stoelendans van mensen, gebeurt er genoeg. Ik wens iedereen in ieder geval een fijn, succesvol en leuk 2019!

www.exterionmedia.com/nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie