[Column] Sebastiaan Moesman: Transparantie zou geen USP moeten zijn
29-09-2017 14:47:00 | Hits: 3573 | columnist: Sebastiaan Moesman | Tags:

Tijdens dmexco werd het nog eens duidelijk: afgelopen jaar is er ontzettend veel gebeurd in de programmatic industrie en onze branche staat op een keerpunt: het is aan de branche om elkaar op te voeden, te controleren en zich aan te passen, want anders zijn we allen slachtoffer van de consequenties.

De beslissing van Procter & Gamble om 140M dollar uit hun digitale advertentiebudget te halen, zou een serieuze wake-up call moeten zijn. Het is betreurenswaardig om te denken dat adverteerders zelf moeten controleren of hun advertenties niet aangeklikt worden door Chinese server farms. Om Pritchard uit zijn sessie op dmexco te parafraseren: nu digitaal adverteren een van de meest belangrijke manieren van adverteren is geworden, komt dit ook met de bijbehorende verantwoordelijkheden.

Nu digitaal adverteren een van de meest belangrijke manieren van adverteren is geworden, komt dit ook met de bijbehorende verantwoordelijkheden

Ik ben het eens met Pritchard. En ondanks dat ik dat ik aan het hoofd sta van een bedrijf wat de programmatic technologie ontwikkelt voor uitgevers, denk ik toch dat transparantie minder gaat over de tools dan over het nemen van verantwoordelijkheid. Behalve viewability en fraude, is namelijk de openheid en transparantie van businessmodellen, een van de meest belangrijke speerpunten waarop de adtech industrie zich zou moeten richten.

Programmatic kent zijn oorsprong in de long tail en is oorspronkelijk gecreëerd voor de advertentieruimte die niemand wilde kopen, maar na bijna 10 jaar zijn de cowboy-marges die bedrijven konden creëeren zonder dat er geen haan naar kraaide, achterhaald. 

Voor veel spelers in deze branche is het echter een enorme opgave om hun businessmodel om te gooien, en zal dit resulteren in een substantieel verlies van inkomen. Hun investerings- en winstmodellen zijn gebaseerd op de opbrengst van onhoudbare marges. Ondertussen hebben adverteerders geprofiteerd van erg lage prijzen en nu ze om verbeterde, en optimale, inventory vragen zullen zij hier, alweer, meer voor moeten gaan betalen. En dit zullen ze niet leuk vinden.

Het zou niet meer lucratief moeten zijn om kosten te verbergen in ingewikkelde contracten en businessmodellen

Uiteindelijk draait het allemaal om vertrouwen en verantwoordelijkheid. Ondanks dat onze industrie gebaseerd is op technologie, zijn het de mensen die een connectie maken, waarmee je zaken doet, en die je uiteindelijk moet vertrouwen om gezonde en lange relaties te bouwen. Gelukkig neemt de druk om transparant zaken te doen toe. Kijk naar initiatieven zoals Ads.txt en GDPR. Wat we nu nodig hebben is een kantelpunt waar het niet meer lucratief zou moeten zijn om kosten te verbergen in ingewikkelde contracten en businessmodellen. Transparantie is op dit moment een USP, en dat zou niet zo moeten zijn. Dat gezegd, met de druk van adverteerders zoals P&G, wetgeving en andere initiatieven zoals Ads.txt, en partijen in de branche die hun manier van zakendoen veranderen, ben ik ervan overtuigd dat een transparante adtech branche binnen ons handbereik ligt.

---

Sebastiaan Moesman is CEO van Improve Digital.

www.improvedigital.com
@ImproveDigital

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie