[Forum] Hoe zal programmatic advertising zich ontwikkelen in 2019?
29-11-2018 11:05:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 7075 | Tags:

Met regelmaat leggen wij een aantal bepalende spelers in de markt een actuele vraag voor. De vraag vandaag is:

Hoe zal programmatic advertising zich ontwikkelen in 2019?

Mark de Weerd, Country Manager Benelux bij Improve Digital: "In  2019 komt er meer transparantie in het transactiemodel tussen de in/verkoop technologieën (DSP/SSP), waarbij first price auctions de nieuwe standaard zal worden waarop impressies worden verhandeld. Dit in plaats van de huidige second highest price model dat veel ruimte geeft voor intransparantie door middel van hidden margins. De grote vraag blijft of de grote platformen hier uiteindelijk ook in zullen meegaan.

Publisher data is een belangrijk component die waarde kan toevoegen en adverteerders kan helpen om hun campagnedoelstellingen te optimaliseren. Daarbij is de kwaliteit van data belangrijk in combinatie met de schaal waarop deze data beschikbaar is... lees verder

Joris Garritsen, Head of Digital & Innovation bij MediaCom: "Programmatic media wordt steeds meer ingezet voor merk-doelstellingen. Dit aandeel zal doorgroeien. De uitdaging zit in de zoektocht naar de beste kaders. Zoals het ontsluiten van de juiste niveaus in-display time, viewability en frequentie om doelstellingen efficiënt te bereiken.

Daarnaast zullen we groei zien op bredere uitrol van RTB in andere mediatypen als: DOOH, Digital Audio en (adressable) TV. Een relatief nieuw speelveld. De verwachting is dat er in 2019 meer ‘proven concepts’ zullen ontstaan. Met als gevolg meer vraag vanuit de markt en het begin van sterke groei. In de hoop dat ooit, alle campagnes vanuit 1 plek bedient kunnen worden, tegen een eenduidige metric... lees verder

Boaz Shkolnik, Head of Programmatic & Tech bij Telegraaf Media Groep: "In 2019 zullen we steeds vaker Programmatic Guaranteed campagnes terug gaan zien. Persoonlijk was ik in eerste instantie sceptisch, omdat de voordelen ende randvoorwaarden nog niet helemaal duidelijk waren, maar ik merk dat de vraag naar deze vorm van inkoop steeds groter wordt.

De behoefte naar gegarandeerde inventory gecombineerd met de programmatic doelstellingen, zoals frequency capping en targeting, van campagnes resulteert in deze groeiende vraag van dit product... lees verder

 Thomas Welle, Head of Video bij IPG Mediabrands: “We’re still in the early days of automation in advertising”, aldus Martin Khin, VP Research bij Gartner. Binnen IPG Mediabrands delen we die mening. Hoewel we de laatste jaren een continue stijging in volume zien, zit de ontwikkeling nu ook sterk in de verschillende vormen van het inkoopproces.

Een interessante ontwikkeling die ik hier graag naar voren breng. Programmatic advertising heeft inmiddels diverse transformaties ondergaan van de pure vorm zoals Real Time Biding (RTB) naar de meer hybride vormen zoals programmatic direct, programmatic guarenteed of automated guarenteed... lees verder

Rein Vogel, Director Digital & Trading bij Abovo Media: "Inmiddels kunnen we eindelijk stellen dat programmatic een algemeen goed is geworden en dat de tijd van het uitverkopen van rest inventory aan de ene kant en het inkopen van veel voor weinig door de andere kant ver achter ons ligt. Waar het ooit begon met display is het tegenwoordig verder dan we vaak denken of überhaupt willen zien. De spends binnen programmatic nemen jaar op jaar significant toe.

Out of Home (DOOH), radio en video zijn al normaal, data is belangrijker dan ooit en onder andere programmatic TV staat op de deur te bonzen... lees verder

Gérard Ghazarian, oprichter en CEO van Candid Group: "Programmatic advertising is op weg om de vorm van reclame te worden. Immers, doordat consumenten steeds vaker en meer digitale apparaten omarmen en ermee geconfronteerd worden - onder meer DOOH en Digitale R&TV, is programmatic goed in staat om de steeds sneller afgeleide consument waar dan ook te bereiken en te beraken. Om deze situatie werkelijkheid te laten worden is er nog een hobbel die we als industrie zullen moeten nemen, namelijk het krijgen van consent in plaats van het (huidige veelal) afdwingen ervan.

Dit kan middels een zogenaamde ‘data value loop’ waarbij uitwisseling van data tussen merk, publisher en eindgebruikers (consumenten) een bilaterale en duurzame waardenwissel kent. Om dit te bewerkstelligen zal het in de toekomst voornamelijk gaan om het opbouwen en behouden van merkvertrouwen gecombineerd met een grote mate van relevantie en purpose. Het belang van de mens als communicatie expert in dit proces zal een steeds crucialere rol gaan spelen. De komende jaren zal helder worden hoe en wie hierin gaan slagen."

Pim van Boekhold, Head of Programmatic Buying bij de Greenhouse Group: " Een viertal belangrijke trends en verwachtingen voor 2019: De verdere noodzaak voor een multi ad tech platform strategie – Afgelopen jaar heeft zich wederom gekenmerkt met een aantal interessante consolidaties, samenwerkingen en acquisities op het vlak van ad tech en media.

Wat gaan we concreet zien van de AT&T acquisitie van AppNexus en de potentie die dit biedt voor addressable TV met hun Warner en HBO assets? Hoe gaan de tests van Netflix uitpakken op advertising vlak? Wat gaat de recente strategische partnership van Disney en Google in petto hebben? Gaan we in 2019 de eerste bewegingen zien van Apple richting Ad Tech? En misschien nog wel het meest concreet voor Nederland in 2019, Amazon... lees verder

Marco Ruivenkamp, managing director SpotX: "In 2019 gaan we ons op veel verschillende onderdelen focussen. Van transparantie en controle als hoogste prioriteit naar nog betere targeting en gepersonaliseerde ad-experience. Dit kan niet zonder een respectvolle omgang met persoonlijke data. Dit alles staat op de agenda van 2019, waarbij de main-takeaway binnen programmatic video-advertising is dat er steeds meer rekening gehouden zal worden met de consument.

Het is belangrijk dat we ons ook volgend jaar blijven focussen op betere kijkbeleving en de wensen van de consument nog meer gaan respecteren. Techniek en data zal hierin een nog belangrijkere rol gaan spelen... lees verder

Arthur Hoogendijk, CEO Media Buying Systems: "’Bij programmatic advertising wordt vaak op online niveau naar resultaten- en doelstellingen gekeken. Dat terwijl het ultieme doel is om de samenhang te voorspellen tussen alle on- én offline inspanningen voor zowel brand- én performance KPI’s. Om tot betrouwbare inzichten te komen zijn machine learning- en artificial intelligence onontbeerlijk.

Het Deense Blackwood Se7en heeft een zeer goede stap in de richting gedaan. Uiteraard moeten al deze platvormen hun gelijk nog bewijzen. Realiteit is tegelijkertijd ook dat er in Nederland nog zeer grote verschillen zijn bij adverteerders en bureaus bij het gebruik van data en technologie. Er gaat veel tijd zitten in het verzamelen en organiseren van de juiste data. Het gevaar van ‘garbage in, garbage out’ principe ligt daarbij op de loer.

Met al deze data zullen er in Nederland ook programmatic toepassingen komen op het gebied van offline RTV media. Programmatic bevat natuurlijk meerdere elementen en efficiency is daar één van. Hier zijn nog slagen te maken. Ook gebruik van ‘near real time’ RTV data wordt meer en meer gevraagd om de toegevoegde waarde te bepalen bij performance KPI’s. Kortom offline radio- tv gaan verder hun intrede maken in geautomatiseerde inkoop met behulp van data en machine learning."

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie