Roxanne Borra (Improve Digital): In drie stappen uit het datamoeras
07-03-2018 14:14:00 | Door: | hits: 3345 | Tags:

Data en reporting vormen de motor van een effectieve organisatie. Betrouwbare data, heldere inzichten en een realistische datastrategie leiden tot het maximaliseren van opbrengsten.

Door: Roxanne Borra, International Yield Manager van Improve Digital

In het huidige medialandschap is reporting veranderd in een brei van oneindig veel mogelijkheden. Dit leidt niet bepaald tot één heldere oplossing. Voeg daaraan toe dat definities van metrics verschillen per organisatie en de frustratie is compleet. Dus hoe concentreer je je op de juiste metrics en vertaal je deze in haalbare inzichten? En hoe gebruik je data om alle stakeholders te steunen bij het identificeren van de juiste yieldstrategie?

De huidige overvloed aan data is het resultaat van zowel de verhoogde kwantiteit als complexiteit: de hoeveelheid aan data groeit exponentioneel en datasets worden in toenemende mate complex. Het gevolg: allesbehalve een eenduidige visie. Hoe dieper je graaft in de data, hoe lastiger het is om de informatie te vertalen naar betekenisvolle metrics. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is een systematische aanpak van data en reporting cruciaal. De oplossing: bepaal eenduidige kompaspunten om je weg te vinden door het moeras. 

Van data naar inzicht

Yield management zonder toegang tot betrouwbare data is een verloren zaak. Om heldere inzichten te creëren, dienen data afkomstig te zijn van een transparante bron die gedetailleerde inzichten geeft. Naast kwaliteit vereisen optimalisaties ook een hoge mate van flexibiliteit. Er is snelle, eenvoudige en volledige toegang tot databronnen nodig. Alleen als deze drie factoren aanwezig zijn, kunnen onderbouwde beslissingen worden genomen over welke metrics nodig zijn om de opbrengsten te maximaliseren.

Van inzicht naar strategie

Om de stap te maken van inzichten naar een uitvoerbare datastrategie is een investering in mensen noodzakelijk. Mensen uitgerust met de juiste kennis, ondersteund door de juiste tools. Alleen dan kunnen data bijdragen aan beslissingen rondom, bijvoorbeeld, inventory management, prijsstrategie, ad-stackoptimisalities of financiën. Wanneer reporting wordt ingezet om de behoeften van de verschillende stakeholders weer te geven, dan leiden data tot meer op feiten gebaseerde besluiten binnen de gehele organisatie.

Afhankelijk van de organisatiebehoeften kan er intern een team worden gevormd, een team worden opgezet met een externe partner of een combinatie van beide. Teams dienen onderling zoveel mogelijk samen te werken, zowel intern als extern. Bovendien is het delen van kennis cruciaal voor het vaststellen van de juiste metrics voor de vereiste inzichten als organisatie, maar ook om deze te ontwikkelen en te evalueren. Op die manier ontwikkelt de yieldstrategie mee met de doelstellingen.

Een succesvol team heeft de juiste kennis om effectieve tools te selecteren op het gebied van, bijvoorbeeld, real-time-dashboarding of de effectberekening van een aanpassing in de prijsstrategie. Dit soort tools helpen bij het op waarde schatten van de inventory, gebaseerd op harde feiten en inzichten, in plaats van op voorzichtige voorspellingen. Vervolgens zorgen op data gebaseerde prijsstrategieën weer voor hogere opbrengsten.

Conclusie: van strategie naar omzet

Om je een weg te banen door het moeras is het zaak geen moment je aandacht te verliezen. Daarmee riskeer je de mogelijkheid tot het verzanden in de datamogelijkheden. Dankzij deze navigatiestappen wordt het potentieel gemaximaliseerd:

  • Zorg voor eenvoudige toegang tot betrouwbare en transparante data;
  • Kies voor een datateam: dit kan een eigen team zijn, maar ook het team van een externe partner of een combinatie van beide;
  • Benut de kennis van deze mensen voor de selectie van de meest effectieve tools om tot de geschikte inzichten te komen voor de dynamische doelstellingen en yieldstrategie.

Hoe transparanter de samenwerking tussen alle externe partners is, hoe eenvoudiger deze navigatiestappen zijn. Meer transparantie betekent nieuwe zichtbaarheid en openheid, wat potentieel meer waarde oplevert en dynamiek brengt binnen het totale medialandschap. Bovendien stimuleert het het vrij delen van data, afgezien van de beperkingen waar we tegenwoordig vaak tegenaan lopen in de industrie. Noem me een idealist, maar alle manieren die ons helpen om een homogener systeem van tools en metrics te creëren, zijn zeer nuttig voor onze industrie. En wat kunnen we dat goed gebruiken nadat GDPR eind mei van toepassing is! Tijd om je kompas tevoorschijn te halen en het navigeren te starten.

www.improvedigital.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie