[Onderzoek] Adobe: 89 procent mediabureaus zal in 2018 meer besteden aan programmatic
11-01-2018 12:50:00 | Door: | hits: 3222 | Tags:

Adobe heeft de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de houding en voorspellingen van Europese mediabureaus en marketingprofessionals ten opzichte van programmatic advertising. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat alle ondervraagde merken van plan zijn om een deel van (38 %) of zelfs alle (62 %) programmaticadvertentie-inkopen zelf te doen in 2022. Tegelijkertijd geeft 78 procent van de marketingprofessionals bij mediabureaus aan dat sommige elementen van programmaticadvertentie-inkoop in-house zullen worden opgepakt.   

Data en personalisatie

In het onderzoek benoemen respondenten verschillende belangrijke kansen en uitdagingen voor advertentie-inkoop in 2018. Voor alle respondenten geldt dat zij de grootste kansen zien in de groei van programmatic TV (38 % van de merkrespondenten - 56 % van de mediabureaurespondenten) en volledige cross-screenmetingen en optimalisatie (38 % van de merkrespondenten - 22 % van de mediabureaurespondenten). Van de merkrespondenten geeft 33 procent aan dat toegang tot data voor personalisatie een focus wordt. Bij de respondenten van mediabureaus geeft 33 procent aan dat het effectief meten van resultaten een belangrijke doelstelling is voor 2018.

Investeringen in programmatic stijgen

Uit het onderzoek blijkt ook dat 2018 mogelijk het keerpunt wordt als het gaat om investeringen in programmatic. 60 procent van de merkmarketeers en 89 procent van de mediabureaumarketeers geeft aan dat hun organisatie dit jaar waarschijnlijk meer gaat besteden aan programmatic. 52 procent van de respondenten bij merken en 56 procent van de respondenten bij mediabureaus gelooft dat programmatic adverteren binnen hun advertentiestrategie belangrijker wordt dan tv-commercials de komende 3 tot 5 jaar. En belangrijker nog; 14 procent van de merkmarketeers die ondervraagd zijn voor dit onderzoek geeft aan dat dit nu al het geval is. Deze uitkomst geeft aan dat online doelgroepen invloedrijker worden dan tv-kijkers.

Philip Duffield, Managing Director van Adobe Advertising Cloud, EMEA: “Zowel merken als mediabureaus erkennen dat standaard advertentiecampagnes in de huidige wereld achterhaald zijn. Om succesvol te zijn in een competitieve markt is het leveren van de juiste boodschap, aan de juiste doelgroep, op het juiste moment essentieel. Klanten verwachten een afgestemde ervaring en daarom moeten bedrijven de klantbeleving leidend laten zijn. Hierbij is het belangrijk om op juiste moment aantrekkelijke en zinvolle campagnes te leveren die klanten positief stemmen bij iedere interactie, op ieder scherm.
Klanten verplaatsen zich steeds van platform naar platform en van het ene kanaal naar het andere kanaal. Dit biedt oneindig veel nieuwe kansen om de interactie aan te gaan met een merk. Om deze mogelijkheden volledig te benutten, ongeacht of het om een merk of mediabureau gaat, is het wel cruciaal om gebruik te maken van geautomatiseerde optimalisatie van de performance van de campagne. De opkomst van krachtige, gebruiksvriendelijke digital marketing tools en diensten, zoals Adobe Experience Cloud, zorgen ervoor dat het veel eenvoudiger dan verwacht wordt om aantrekkelijke advertentie-ervaringen te bieden. Of het nu gaat om een merk dat marketing volledig intern wil gaan oppakken of een mediabureau dat een krachtigere en transparantere aanpak wil ontwikkelen.”

Onderzoekmethodologie

In december 2017 heeft Adobe 60 klanten (merken en mediabureaus) ondervraagd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Benelux en Scandinavië.

www.adobe.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie