[Column] Bas Vlugt: De dag dat het doek viel voor RTL Late Night
04-03-2019 12:06:00 | Hits: 3258 | columnist: Bas Vlugt | Tags:

Kroniek van een aangekondigde dood. Twan Huys was door de media en vakmedia al tientallen keren begraven, je zag het van ver aankomen en nu is het dan zo ver.

Maar toch nog iets anders dan verwacht. Waar er volop op werd gerekend dat Twan  zou worden vervangen door Beau, Ard of Paul, gebeurde er toch iets anders: RTL stopt helemaal met Late Night en zal voorlopig geen late night talkshow in het programma-aanbod hebben.

Het is natuurlijk wel logisch. Het was het programma van Humberto, die deed het met hart en ziel en bij teruglopende kijkcijfers is besloten om te proberen om met Twan Huys richting de kijkcijfers van Pauw en Jinek te gaan. Dat is niet gelukt. Nou ja, niet gelukt op één dag na dan.

Op 14 september werd - omdat er geen live shows waren - RTL Late Night ingezet voor de finale van The Voice Senior. Dat werd een ongekend succes. Die avond trok RTL Late Night 1,7 miljoen kijkers, een aantal dat dit seizoen door geen enkele andere talkshow is overtroffen.

Dit in ogenschouw nemend, moet je vaststellen dat het misschien minder om presentor en zelfs format gaat maar meer om de content.

Het is natuurlijk gissen naar de precieze beweegredenen van RTL om Twan Huys niet te vervangen en het format te laten bestaan. Het zou kunnen zijn dat geen van de beoogde kandidaten de handen eraan wilde branden. Meer voor de hand ligt dat RTL het afbraakrisico gewoon te groot vond en daarom tot aan de zomer rust neemt.

Je hebt dan de tijd om iets nieuws voor te bereiden en in september bijvoorbeeld BEAU te programmeren.

Humberto Tan zal met gemengde gevoelens zien hoe een deel van zijn erfenis verloren gaat. Hij zal ook wel opgelucht zijn, het eindeloze vergelijken tussen Twan en hem kan nu stoppen.

Televisie maken blijft een heel kwetsbare bezigheid. Ook een zeer vermogend man als John de Mol moet steeds maar weer afwachten of kijkers bereid zijn om te kijken naar zijn programma's - je moet in de televisiewereld echt kunnen incasseren.

Programma's die niet scoren, krijgen kritiek. Deze wordt meestal gepareerd met de opmerking dat je iets nieuws tijd moet geven. Twan heeft met RTL Late Night veel tijd gehad. Kijkcijfers waren vanaf het begin slecht, werden al snel nog slechter, leefden daarna een beetje op. RTL Late Night had van alle talkshows de langste Kerstvakantie en kwam met slechtere kijkcijfers terug, met name het aantal kijkers naar de vrijdag-uitzendingen liepen hard terug, terwijl The Voice of Holland gestaag iedere vrijdag 2 miljoen kijkers bleef aanleveren. De laatste twee vrijdagen gingen de kijkcijfers weer omhoog maar toen was de beslissing natuurlijk al genomen.

Je kunt daar overigens ook een vraagteken bij zetten. Vandaag - maandag 4 maart - is meteen de laatste uitzending, RTL laat er geen gras over groeien en heeft ook haast. Was het niet logischer geweest om dat komende vrijdag te doen, dan kon Twan afscheid nemen met een maximaal aantal kijkers. Dat is hem niet gegund, ook geen uitzendingen lang afscheid zoals Humberto dat kreeg, dat zou ook ongepast zijn.

Interessant om te kijken wat Twan gaat doen. Uit het persbericht valt niet meteen af te leiden dat Twan bij RTL blijft, eerder het tegenovergestelde. Sven Sauvé zegt dat de deur voor Twan altijd open staat. Dat suggereert dat Twan nu buiten staat. Als dat zo is, kunnen we meteen gaan speculeren: Talpa Network is een nieuwszender aan het bouwen... Twan heeft ongetwijfeld een concurrentiebeding maar of dat ook geldt als jouw programma wordt opgeheven, valt nog te bezien.

Nog even over kwetsbaarheid en televisie. Het lijkt wel of het moeilijker aan het worden is om nieuwe dingen te doen. Hoewel de Luizenmoeder - gisteren 3,1 miljoen kijkers - het tegendeel bewijst, zijn er wel meer programma's die in aanmerking lijken te komen voor opheffing. De belangen voor Talpa Network met betrekking tot 6Inside zijn groot. Het is een format op een nieuw tijdstip in de vooravond en er zijn twee grote namen voor aangetrokken. Afgelopen vrijdag 140.000 kijkers. Dit programma zal wel blijven, in ieder geval tot einde seizoen.

Een programma dat mijns inziens meer risico loopt, is het door Humberto Tan gepresenteerde programma VTBL op zondagavond op RTL7. Gisteren trok het programma 86.000 kijkers.

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie