[Column] Bob Goulooze: Addressable TV, het sprookje is al werkelijkheid
22-04-2019 16:01:00 | Hits: 3732 | columnist: Bob Goulooze | Tags:

Onlangs las ik de column van Marianne van Soomeren, die afgelopen week zeker zal hebben genoten van haar favoriete voetbalclub. Ik trouwens ook moet ik, als aanhanger van die andere fijne Nederlandse club, bekennen. Maar hoewel zeker belangrijk, dit toch terzijde.

In haar meest recente column op het Nederlands MediaNetwerk beschrijft zij de ontwikkelingen rond het individueel adresseren van kijkers via de lineaire TV. Dat zou de mogelijkheid bieden om kijkers alleen reclame te bieden waarin zij geïnteresseerd zijn. Concluderend stelt zij er niet in te geloven en dat er een olifant met een grote snuit komt, die dit sprookje uitblaast.

AI al bezig

Individueel geadresseerde reclame. Dat zou een zegen zijn. Niet alleen voor de kijker, die allerlei slecht gemaakte en volstrekt irrelevante crap bespaard blijft. Ook voor de adverteerder die direct in het hart van zijn potentiële kopers door kan dringen. Die nu zijn hele reclame euro kan aanwenden zonder zich te hoeven afvragen welk deel ervan waste is. Met digitale TV moet het mogelijk zijn om op individueel kijkers niveau data te verzamelen. Analyse van deze big data via AI en machine learning moet organisaties als Talpa in Nederland in staat stellen, kijkers individueel te adresseren.

Peter de Mönnink stelde op het Nederlands MediaNetwerk dat Talpa Networks een Smart Data Platform aan het ontwikkelen is, waarmee het bedrijf samen met KPN de kijker individueler kan gaan bedienen. In zijn eigen woorden: “Het platform is tevens de basis voor innovatieve AI-gedreven diensten om alle Talpa Network-producten intelligenter en persoonlijker te maken voor de consument”.

Algoritme vind je

In tegenstelling tot collega Marianne van Soomeren ben ik er van overtuigd dat individuele adressering er komt. Waarom? Onlangs kreeg ik een e-mail van NVIDIA. Of ik zin had om naar een studie/presentatiedag te komen? Nu moet u weten dat NVIDIA een NASDAQ genoteerd Amerikaans bedrijf is, dat grafische chips produceert. Die zitten in de meeste game computers en bieden de gamer een realistische spelomgeving. Ook de Notre Dame zal men herbouwen met deze grafische 3D-technologie. Daarnaast richt het bedrijf zich op AI en het daarmee samenhangende machine learning en de zelfrijdende auto. Als belegger heb ik slechts één keer hun website bezocht. Zoals elke belegger doet als hij ergens in gaat investeren. Blijkbaar heeft men een algoritme ontwikkeld waarmee zij geïnteresseerden worldwide kunnen traceren. Om hen later, of in ieder geval mij, uit te nodigen voor een experience waarin zij over hun state-of-the-art technologie spreken. Gisteren inviteerde ook E-commerce me; een gratis seminar en overnachting in Barcelona. Die algoritmen blijven me achtervolgen.

Self driving car

Al die ontwikkelingen gaan razendsnel.  Wat er vandaag niet is, steekt morgen zijn kopje boven de grond en is overmorgen een mooie bloem, om het maar eens in lentetermen te vatten.

Ik was erg benieuwd naar de zelfrijdende auto. Want er komt natuurlijk een moment dat je als oudere niet meer mag rijden. In de ogen van de achterop komende generaties is iedereen boven de 35 al een ouwe lul. En ik heb geen zin om mijn vrijheid te laten beperken door zoiets als OV. Dus als de tijd komt ben ik mobiel, hopelijk in een niveau 5 auto. Want in zelfrijdendheid zijn 5 niveaus te onderscheiden. Niveau 1 is dat je je handen van het stuur kunt halen en toch in je baan blijft op een goede afstand van de voorligger. Vanaf volgend jaar gaan Mercedes, Volkswagen en Volvo niveau 2+ van NVDIA installeren in hun duurdere segmenten. Daarbij moet je nog steeds een beperkt aantal handelingen zelf verrichten. Dat betekent dat we nog ver verwijderd zijn van niveau 5 waarin je als inzittende geen enkele controle meer hebt over de auto. Daarin ben je, ook al zit je in de driver's seat slechts passagier. De auto rijdt zichzelf op basis van AI en machine learning.

Omdat die AI-ontwikkelingen steeds sneller gaan en de computer power jaarlijks verveelvoudigt, denk ik dat ook de ontwikkeling van individuele maar zeker van doelgroep reclame er gaat komen. En dat zal ook niet al te lang meer duren, zeker geen vijf jaar. Voor mensen die geen idee hebben van wat AI vermag, verwijs ik graag naar een oude film uit 2016, Alpha Go. Te zien op Netflix.

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox

www.qontentfox.com

Lees ook:

18-03-2019 | [Column] Bob Goulooze: BOB's stemadvies
20-02-2019 | [Column] Bob Goulooze: Michael, Bill & OJ
23-01-2019 | [Column] Bob Goulooze: 80 cents of politieke porno
20-11-2018 | [Column] Bob Goulooze: Fonetisch Duits
22-10-2018 | [Column] Bob Goulooze: Chinese kool


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie