[Column] Cor Hospes: Kloterige kijkcijfers
18-10-2019 09:58:00 | Hits: 3183 | columnist: Cor Hospes | Tags:

Ik vind het een fijne vent, die Beau van Erven Dorens. Rondom hem blijft de geur van de eeuwige lullo kleven, en dat is leuk omdat lullo’s van geintjes en gevatte ondeugd houden. Mocht hun corporale gegein uit de hand lopen: zand erover en samen afpilsen in de kroeg.

Beau heeft de afgelopen jaren vast veel afgepilst. Lang niet alles wat hij aanraakte, bleek succesvol - hij acteerde tussendoor en schreef zelfs een roman godbetert. Blijf bij je leest, mompelde ik wel eens. En nee, ik heb niet gekeken naar zijn daklozen-, brandwondencentrum- en kijk-eens-hoe-je-een-Televizierring-wint-tv. Ik vind kakker Beau vooral sterk als ironische tafelheer van RTL Boulevard die alles wat ter tafel komt met de nodige afstandelijkheid en scepsis becommentarieert, want o nee, natuurlijk hoort hij niet bij die zelfbevlekkende Hilversumse kliek, ben je mal. Een vileine rol waarin hij alsmaar scherper werd, want de mensen die hij, ook bij Shownieuws, aan de satéprikker van zijn hoon reeg, kregen vaak wel wat hij ambieerde.

Dat vond Beau niet leuk. Een opvlieger is hij, zegt hij zelf. Een emotioneel bommetje. Snel boos. Hij had het dan ook in no-time aan de stok met zijn nieuwe RTL4-baas Peter van der Vorst. Toch kreeg hij van hem het programma dat hij al zo lang ambieerde. Maar kom op Beau, een presentator die als slotakkoord van zijn eerste latenightalkshow een vals liedje gaat zingen, over wat voor nare kritieken hij straks vast allemaal gaat krijgen, nee, beetje sneu en kinderachtig. Daar is niks ondeugends of corporaal gevats aan.

Ik vond zijn gesprek met de Volkskrant voorafgaande die show veel interessanter. Hij zei in dat interview onder meer: "Zolang je succes hebt, word je met rust gelaten. Loopt het een week niet, dan zeggen ze bij de zender: zullen we misschien Jan Smit en Guus Meeuwis in de uitzending zetten? Als het drie weken niet loopt, zeggen ze: volgens de kijkcijferanalyse moeten we meer met dieren doen. De volgende stap is dat je een soapster aan tafel krijgt die je niet kent. Dan komt er een focusgroep die is ingesteld zonder dat je het weet. 'Beau, jij praat zelf te veel', zegt de focusgroep. Dat soort analyses zijn de ziekte van deze tijd."

"Grote mensen houden van cijfers", zegt de piloot uit het sprookje De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. "Als je met ze over een nieuwe vriend praat, vragen ze je nooit naar de belangrijkste zaken. Ze zeggen nooit tegen je: 'Hoe klinkt zijn stem? Van welke spelletjes houdt hij het meest? Verzamelt hij ook vlinders?' Maar ze vragen je: 'Hoe oud is hij? Hoeveel broers heeft hij? Hoeveel weegt hij? Hoeveel verdient zijn vader?' Dan pas denken ze dat ze hem kennen. Als je tegen grote mensen zegt: 'Ik heb een mooi huis van roze baksteen gezien met geraniums voor de ramen en duiven op het dak...' dan kunnen ze zich dat huis niet voorstellen. Je moet tegen ze zeggen: 'Ik heb een huis van een half miljoen gezien.' Dan roepen ze: O, wat mooi!"

Programmamanagers, zendermanagers, marketeers... ze hangen aan het infuus van cijfers. Ze willen likes en linkjes turven, ze willen torenhoge rapporten met kijk- en luistercijfers. Ze willen weten wat hun acties en campagnes opleveren. Ze willen meten, omdat ze bang zijn dat ze het anders niet begrijpen. Dat komt doordat ze een hekel hebben aan onduidelijk en onvoorspelbaar. Ze willen ergens op kunnen terugvallen. Maar wat precies achter die cijfers schuilt, nee, dat weten ze niet. Dat interesseert ze ook niet. Het gaat om de cijfers. Die volstaan.

De "kloterige kijkcijfers" van Beau zijn intussen tot een dieptepunt geraakt. En ze zullen misschien nog verder dalen. Hoeveel banken en stoelen hij ook uit het decor verwijdert. Zijn opvolgster, sorry, zijn co-presentator, staat al klaar. Met daarmee het zoveelste RTL-latenighttalkshowformat. In plaats van dat ze zich bij RTL nou eens oprecht afvragen of hun kijkers wel op een latenighttalkshow zitten te wachten. Misschien willen zij gewoon nog zo’n plat amusementsprogramma met pottenbakkende BN’ers, ijsdansende BN’ers of van duikplankenspringende BN’ers. De kijkers hebben niet voor niks nee gezegd tegen Humberto, Twan en nu Beau. En wie moet nog meer sneuvelen op het slagveld van de kijkcijfers?

Kijkcijfers, nee, ze zeggen niks. Wel de verhalen die erachter zitten, maar daarvoor zijn programmamanagers- en zendermanager stokdoof. In hun kleurloze huis van een half miljoen. Ik kijk naar de roze bakstenen, geraniums en duiven, en ik denk aan Beau.

---

Cor Hospes is eigenaar van en strateeg bij Merkjournalisten.

@corhospes
www.corhospes.nl
www.merkjournalisten.nl

De power van een contentplatform
Cor Hospes
ISBN: 9789024426645
€ 23,50
Boom Uitgevers

 

 

 

 

Lees ook:

19-11-2015 | [Column] Cor Hospes: 70 seconden voor Knab

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie