[Column] David de Jong: Gevolgen Franse situatie TF1/M6 voor RTL Nederland/Talpa Network?
27-07-2022 12:47:00 | Hits: 4568 | columnist: David de Jong | Tags:

Naar aanleiding van de Franse situatie omtrent mededingingsproblemen rondom een megafusie, dringt de vraag zich op zal dit ook in Nederland gaan gelden bij de combinatie van RTL Nederland met Talpa Network?

Situatie Nederland en Frankrijk vergelijkbaar?

Een caseteam adviseert in feite negatief over de megafusie in Frankrijk van Groupe TF1 en Groupe M6. De gefuseerde mediakolos zou te groot worden en met name op de reclamemarkt een dusdanige marktmacht krijgen die niet te tolereren is zonder dat er dusdanige concessies moeten worden gedaan dat de fusie geen zin meer heeft. Dit is in een notendop wat er in Frankrijk speelt.

Maar is dat zo anders in Nederland? In Frankrijk werd de fusie in mei 2021 aangekondigd; in Nederland werd in juni 2021 aangekondigd dat RTL Group Talpa Network zou overnemen, onderbrengen in RTL Nederland en in ruil daarvoor zal Talpa Holding 30 procent van RTL Nederland verkrijgen, waarbij Talpa Holding wel enkele voorkeursrechten verkrijgt. Maar het idee is één groot mediabedrijf waar RTL4, SBS6, Veronica, Radio 538, Videoland, RTL XL, RTL Nieuws, Ad Alliance en meer onder zullen vallen.

Adverteerders maken zich zorgen over marktmacht

De Nederlandse mededingingsautoriteit, de ACM, constateerde al bij het eerste onderzoek dat de fusie van RTL Nederland en Talpa Network negatieve gevolgen kan hebben voor prijs, kwaliteit en innovatie. Nu de overname en fusie vergunningsplichtig is, doet de ACM nog onderzoek naar onder andere over de gevolgen voor adverteerders, voor producenten van televisieprogramma’s, voor distributeurs van televisiekanalen en uiteindelijk voor de consument.

Eén van de vragen is of de combinatie RTL Nederland/Talpa Network in staat zal zijn om de prijs van televisieadvertenties te verhogen als gevolg van de sterke positie die deze zal krijgen. Adverteerders maken zich hier zorgen over en geven aan dat adverteren op televisie een unieke manier is om consumenten te bereiken. Zij verwachten dat dit de komende jaren ook zo blijft, ondanks de opkomst van online-advertenties.

Nederland en Frankijk: twee dominante spelers met RTL Group

Alhoewel de Franse mediamarkt iets anders in elkaar zit, zijn er wat betreft generalistische televisie/videospelers net als in Nederland vooral twee dominante spelers: Groupe TF1 en Groupe M6.

In Nederland zijn dat simpelweg RTL Nederland en Talpa Network. Aangezien Frankrijk en Nederland (oprichtende) EU-landen zijn die qua media-ontwikkelingen en innovatie best vergelijkbaar zijn, zou het heel merkwaardig worden als de Nederlandse ACM de overname/fusie van RTL Nederland/Talpa Network wel zou goedkeuren zonder onoverbrugbare randvoorwaarden en de Franse fusie met onoverbrugbare randvoorwaarden de facto wordt afgekeurd.

De link tussen Frankrijk en Nederland is RTL Group. RTL Group is de controlerend aandeelhouder van Groupe M6 (48,3 procent) en in Nederland is RTL Group voor 100 procent eigenaar van RTL Nederland. Het beursgenoteerde RTL Group wordt dan weer (voor 76,28 procent) gecontroleerd door het Duitse Bertelsmann. RTL Group en RTL Nederland hameren er telkens op dat het gaat om marktdefinities. Daar hebben ze gelijk in.

Marktdefinities

Alleen welke marktdefinitie hanteer je? In Frankrijk is er bij de mededgingingsautoriteit de neiging de televisiereclamemarkt als markt te definiëren. RTL Group is dan weer van mening dat die niet meer bestaat, want televisiezenders concurreren met eigenlijk alle media, dus ook internationale spelers als Google, Netflix, Facebook, Google, Apple, Walt Disney Company (Disney+), Warner Bros Discovery (HBO Max), Amazon enzoverder.

Het is waar en niet waar. Is er een echt substituut voor een Nederlandse adverteerder die een groot Nederlands publiek wil bereiken is dan de vraag? En in hoeverre is de combinatie die het fusiebedrijf legt met gratis en betaalde streaming, televisie en radio, de links met hun productiebedrijven en andere activiteiten er uiteindelijk toch één die concurrentie op landelijk niveau heel moeilijk kan maken? Het zijn vragen waar de ACM zich over buigt.

De Franse casus maakt dat het heel denkbaar is dat de ACM uiteindelijk een fusie van RTL Nederland en Talpa Network onmogelijk zal maken. En dan?

Alsnog televisiekansen DPG Media?

Dan zijn er ineens alsnog Nederlandse televisiekansen voor DPG Media. Iets dat de belangrijkste controlerende aandeelhouder van DPG Media, Christian van Thillo heel graag wil. Daar spelen de vragen omtrent concurrentie minder, aangezien DPG Media niet in televisie en streaming zit. Als het om Talpa Network gaat, speelt hoogstens een discussie over radiostations die toch al met een complete herverdeling te maken krijgen.

Duidelijk is wel dat John de Mol iets anders wil doen. Of RTL Group die oorspronkelijk aankondigde RTL Nederland te willen afstoten, dat op het moment dat er een streep gaat door de overname van Talpa Network, nog steeds wil, is een interessante vraag voor dan. Eerst is de ACM aan zet.

---

David de Jong is als journalist werkzaam bij onder meer het Nederlands MediaNetwerk.

www.rtl.com
www.groupem6.fr
www.groupe-tf1.fr
www.rtlnederland.nl
www.talpanetwork.com
www.acm.nl

Lees ook:
13-05-2022 | [Column] David de Jong: Nederland was pioniersland als het om tv gaat. En nu, anno 2022?
06-05-2022 | [Column] David de Jong: Wat is er aan de hand in de Nederlandse televisiereclamemarkt?
25-01-2022 | [Column] David de Jong: Het The Voice-schandaal en de reacties: stof tot nadenken
04-02-2021 | [Column] David de Jong: Waar Liberty Global met Telenet slaagt in Vlaanderen blijft VodafoneZiggo steken
03-02-2021 | [Column] David de Jong: RTL Group wil Groupe M6 verkopen... wat betekent dit voor RTL Group en RTL Nederland?

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie