[Column] David de Jong: RTL Group wil Groupe M6 verkopen... wat betekent dit voor RTL Group en RTL Nederland?
03-02-2021 17:10:00 | Hits: 3233 | columnist: David de Jong | Tags:

RTL Group lijkt Groupe M6 in de etalage te hebben gezet. In een verklaring ontkent het beursgenoteerde RTL Group de geruchten niet en stelt het bedrijf dat ze vaker heeft aangegeven dat er een sterke case bestaat voor consolidatie in de Europese omroepsector. Ook stelt het in Luxemburg en Keulen gevestigde mediabedrijf dat de opties continu onderzoekt met de visie om meerwaarde te creèren voor haar aandeelhouders en er geen zekerheid bestaat over een deal.

Volgens Franse media zouden Vivendi (bekend van Canal+ en Havas), Altice (bekend van SFR) , Groupe TF1 en Daniel Kretisnky kandidaten zijn. De stap om de Franse activiteiten af te stoten is een opvallende. RTL Group is met 48,36 procent de grootste en daarmee belangrijkste aandeelhouder van het beursgenoteerde Groupe M6. Bij de start in 1987 werd een meerderheidsbelang voor Audiofina en CLT – de voorgangers van RTL Group – door de Franse staat niet toegestaan.

RTL Group is voor ruim driekwart in handen van Bertelsmann, waar Thomas Rabe een dubbelfunctie bekleedt: hij is zowel CEO van Bertelsmann als RTL Group. Net als overal hebben de mediagroepen te maken met concurrentie van Google, Amazon, Facebook en Netflix alsmede de Amerikaanse traditionele mediabedrijven die in streaming zijn gestapt, zoals Walt Disney Company. Bertelsmann zou volgens Reuters zinspelen op een transactie van 3 miljard euro. De vraag is welke kant RTL Group op zal gaan met de verkoop van de Franse deelneming. Indien deze verkocht is, bestaat RTL Group voor het overgrote deel uit de Duitse RTL-operaties en Fremantle. Daarnaast zijn er de operaties van RTL Nederland, RTL Belgium, RTL Hrvatska, RTL Hungary, RTL Letzebuerg alsmede bedrijven als SpotX, Smartclip en Bedrock. Wat dat voor RTL Nederland op lange termijn zal betekenen, blijft ongewis.

Wel is duidelijk dat RTL Group en moederbedrijf Bertelsmann John de Mol, ondanks zijn bewezen internationale trackrecord, met zijn Talpa Network als relatief kleine speler zien in het grote spel van mediamagnaten. RTL Group heeft, getuige eerdere uitspraken van Sven Sauve, directeur van RTL Nederland, Talpa Network en John de Mol niet nodig. Met Videoland en alle Nederlandse RTL-operaties lijken ze daarin samen met de backbone van RTL Group gelijk te hebben. Of Bertelsmann RTL Group wil houden als zelfstandig bedrijf is op de lange termijn echter de vraag. Amerikaanse mediabedrijven kijken soms in alle rust naar mogelijkheden. Discovery, ViacomCBS, Comcast (NBCUniversal), Walt Disney Company of uitbreidingen voor de big tech liggen op de loer en wie weet wat VodafoneZiggo van plan is.

Ooit waren de RTL-bedrijven in feite een balans tussen Franstalige en Duitse eigenaren met aan de ene kant Bertelsmann en aan de andere kant de Belgische baron Albert Frère (via Groupe Bruxelles Lambert eigenaar van Audiofina/CLT), waar het Franse Havas (thans Vivendi) ook een belang in had. Met een afscheid van de Franse radio- en televisieactiveiten zou een historische stap worden gezet. Het Franse radiostation RTL begon in 1933 met uitzenden; vanaf 1937 starte de zender met de hele dag uitzenden in het Frans. Het radiostation is met een onderbreking van 1940 tot 1945 altijd actief gebleven. RTL is anno 2021 een zeer goed beluisterde generalistische radiozender, terwijl RTL2 (onder deze naam sinds 1995) het muzikale zusje is. RTL Group deed de Franse radiozenders in 2017 over naar Groupe M6, waarvan het de grootste aandeelhouder is. M6 is sinds 1987 altijd beschouwd als de Franse televisiezender van RTL. Er is een grote kans dat Groupe M6, zoals Franse media schrijven, bij een bestaand Frans mediabedrijf aansluiting vindt.

Groupe M6 is ontstaan vanuit de hoofdzender M6 in maart 1987, waarbij de M staat voor Metropole. Naast M6 is de mediagroep actief met de gratis te ontvangen themazenders 6ter, W9 en Gulli. Daarnaast exploiteert het de themazenders Paris Premiere, Teva, Serie Club, M6 Music, MCM, MCM Top, RFM TV, Tiji en Canal J, die in pluspakketten te ontvangen zijn. De radiozenders RTL, RTL2 en Fun Radio zijn sinds 2017 onderdeel van Groupe M6. Groupe M6 bestaat verder uit televisieproductiemaatschappijen, een filmproducent, een boekuitgever, een muzieklabel en interactieve diensten die met transacties werken, Ook is Groupe M6 participant in de onlangs met Groupe TF1 en de publieke omroep France Televisions gelanceerde Franse streamingdienst Salto. Groupe M6 draaide over de eerste 9 maanden van 2020 een omzet van 856,1 miljoen euro. Dat was in 2019 nog net iets meer dan 1 miljard euro. Er was een operationeel resultaat van 138,3 miljoen euro, oftewel 24,2 procent minder dan over dezelfde periode in 2019, en een nettoresultaat van 195,9 miljoen euro. Dit is 80,5 procent meer ten opzichte van 2019, dankzij de verkoop van iGraal en een 50 procent belang in Bedrock. Ook verkocht Groupe M6 de homeshopdienst Home Shopping Services.www.groupem6.fr
www.rtlgroup.com

---

David de Jong is redacteur bij het Nederlands MediaNetwerk.

www.nederlandsemedianieuws.nl
www.marketingreport.nl

Lees ook:

17-04-2020 | [Column] David de Jong: Tijd voor een coronavrij nieuwsprogramma
01-03-2020 | [Column] David de Jong: Economische crisis corona groter dan corona zelf?
13-02-2020 | [Column] David de Jong: World Radio Day....alleen niet in Nederland?!
30-01-2020 | [Column] David de Jong: Reclameban The Guardian verstandig?
08-01-2020 | [Column] David de Jong: Serious Request op NPO 3FM voorbeeld mislukte strategische keuzes NPO

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie